Στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας το νέο κύμα διαθεσιμότητας

Στους 5.000 ανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων όπως αποφασίστηκε χτες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός έδωσε

εντολή στους υπουργούς να ολοκληρώσουν τα οργανογράμματα, αλλά και τα σχέδια στελέχωσης κεντρικών υπηρεσιών καθώς και εποπτευόμενων οργανισμών μέχρι τον Αύγουστο, οπότε και θα πρέπει να έχουν καταγραφεί οι περίπου 5.000 «διαθέσιμοι» υπάλληλοι οι οποίοι υπολείπονται για να ολοκληρωθεί η πρώτη ομάδα των 12.500 διαθέσιμων μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς ακολουθεί και η υποχρέωση να τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του έτους.

Από ποια υπουργεία θα προέλθουν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα

Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας είναι αυτά που θα σηκώσουν σε αυτή τη φάση το βάρος της διαθεσιμότητας.

Ήδη στο υπουργείο Υγείας υπάρχει σχέδιο για την κινητικότητα 1.342 υπαλλήλων νοσοκομείων, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες. Από την άλλη πλευρά από το υπουργείο Παιδείας έχει δοθεί εντολή ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση δομών στα μεγάλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας όπου υπηρετούν 10.200 διοικητικοί υπάλληλοι. Από αυτούς 900-1.500 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Η λίστα της διαθεσιμότητας από τα υπουργεία

Υγείας 1.342

Παιδείας 900

Άμυνας 600

Προστασίας Πολίτη 700

Ανάπτυξης 490

Περιβάλλοντος 262

Αγροτικής Ανάπτυξης 269

Εργασίας 41

Τουρισμού 170

Ναυτιλίας 62

Εξωτερικών 152

Από αυτή τη λίστα θα προκύψει ο αρχικός αριθμός (12.500) των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς μέχρι το Δεκέμβριο ο αριθμός τους θα πρέπει να συμπληρωθεί είναι 25.000 υπάλληλοι.

Κινητοποιήσεις ΟΛΜΕ

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών το πρωί της Παρασκευής εξήγγειλε η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στην ένταξη καθηγητών σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ, Ερμού και Κορνάρου στο Σύνταγμα.

«Με κινητοποιήσεις σε δεκάδες περιοχές της χώρας συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην περάσουν οι απολύσεις για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Ο αγώνας για την απόκρουση των απολύσεων – διαθεσιμότητας συνεχίζεται. Κανένας μαθητής έξω από το σχολείο. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει» προσθέτει η ΟΛΜΕ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, μέχρι τις 10 Αυγούστου θα έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των εκπαιδευτικών των υπό κατάργηση 50 ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός κ. Συμεών Κεδίκογλου σε απάντηση της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αναστάσιου Κουράκη και κυρίας Ηρώ Διώτη, «οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζονται ώστε να υπάρχει έγκαιρη και ορθολογικότερη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού με στόχο την αδήριτη ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα υπό τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες της χρονικής περιόδου που διανύουμε».

Πάντως, οι καθηγητές που τίθενται σε διαθεσιμότητα πρόκειται να καλύψουν τα κενά είτε σε διοικητικές θέσεις – ποσοστό 40% -, σύμφωνα και με τις νομοθετικές τροποποιήσεις του άρθρου 82 του πολυνομοσχεδίου, είτε ως ωρομίσθιοι καθηγητές στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αναβαθμίζονται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το τεχνικό λύκειο. Το εναπομείναν 60%, σύμφωνα με πληροφορίες από το κτίριο του Αμαρουσίου, θα επανδρώσει τον τομέα της Υγείας καλύπτοντας τα κενά που υπάρχουν σε νοσοκομεία και διοικητικές θέσεις.

Εκτός όμως από τους 2.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα απορροφηθούν στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης, έρχονται και μετατάξεις 4.933 καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα περάσουν το κατώφλι των τάξεων του δημοτικού, σε μια προσπάθεια του υπουργείου να τους προστατεύσει από την απόλυση.

Πρόκειται για τις κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, οι οποίες θα επανδρωθούν από εκπαιδευτικούς των ιδίων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν.

Δάσκαλοι και καθηγητές δηλαδή θα μετατάσσονται πλέον ανάλογα με τις ανάγκες και τα κενά που προκύπτουν κάθε χρόνο. Ο υπουργός Παιδείας θα είναι αυτός που θα καθορίζει τον αριθμό των εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα και διεύθυνση εκπαίδευσης που μετατάσσονται υποχρεωτικά σε κενές θέσεις, όπου υπάρχει ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα