Στάσιμες οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

20:29 6/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με υψηλόβαθμος αξιωματούχο των ΗΠΑ, οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν δεν κατέρρευσαν, παρά το ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών.

«Δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη αλλά ούτε και κατάρρευση», δήλωσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, έπειτα από τη συνάντηση στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν.

Ο αξιωματούχος είπε πως οι μεγάλες δυνάμεις προτίθενται να προχωρήσουν με διπλωματικές προσπάθειες για να επιλυθεί η διαμάχη.

Οπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος, οι έξι χώρες

–ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία– δεν είναι πιθανό προς το παρόν να αλλάξουν τη διαπραγματευτική στάση τους, την οποία θεωρούν «δίκαιη και ισορροπημένη».

Ζητούν από το Ιράν να αναστείλει τις πιο ευαίσθητες προσπάθειες εμπλουτισμού ουρανίου σε αντάλλαγμα για μια μετριοπαθή ελάφρυνση των κυρώσεων, μια προσφορά που το Ιράν δεν αποδέχθηκε.

Ο αξιωματούχος είπε πως το Ιράν θα μπορούσε να υποβληθεί σε περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στο μέλλον, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να αυξήσουν την πίεση, αλλά πως υπήρξαν κάποιες θετικές ενδείξεις στις συνομιλίες στο Αλμάτι στο Καζακστάν.

«Οι διαμοιβές μας ήταν πιο φυσικές και ελεύθερες απ΄ ό,τι στις προηγούμενες συνομιλίες», είπε ο αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά δήλωσε πως υπάρχει κάποια απόσταση ανάμεσα στις θέσεις της Τεχεράνης και των διεθνών δυνάμεων, όμως το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου θα μπορούσε να είναι αντικείμενο μιας συνεργασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

«Προτείναμε το σχέδιο δράσης μας και το άλλο μέρος δεν ήταν έτοιμο και ζήτησαν κάποιο χρόνο για να μελετήσουν την ιδέα», είπε ο Σαΐντ Τζαλιλί σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε επίσης πως εναπόκειται τώρα στις μεγάλες δυνάμεις να επιδείξουν προθυμία να κάνουν βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ωστόσο σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, δεν είναι σαφές αν θα διεξαχθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών πριν από τις ιρανικές προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πορεία προς τις εκλογές είναι πιθανόν να περιπλέξει τη λήψη απόφασης στην Τεχεράνη και να καταστήσει πιο δύσκολο γι΄ αυτήν να κάνει παραχωρήσεις στην πολυετή διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα