«Σταθερή η κυβέρνηση, όχι νέο μνημόνιο»

Από το βήμα του Συνεδρίου της γερμανικής κεντροαριστερής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, o κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η κυβέρνηση των «δύο παλαιών πολιτικών αντιπάλων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ισχυρή» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα χαθεί η πλειοψηφία.

Μάλιστα, σε ερώτημα για τους κλυδωνισμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν

βουλευτές (σ.σ. προφανώς από την ομάδα των ανεξαρτήτων ή ακόμη και από το κόμμα του Π. Καμμένου) που αν χρειαστεί θα συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια.

Στο ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου, εκτίμησε ότι με το πέρας του τρέχοντος προγράμματος η Αθήνα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο. «Θέλω να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα με το πρόγραμμα και την τρόικα» είχε σημειώσει και χθες κατά τις κοινές δηλώσεις του με την κ. Άγκελα Μέρκελ.

Ο Πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, συνεπώς, η ενεργοποίηση της δέσμευσης των εταίρων για ελάφρυνση του χρέους αρκεί για να καλύψει τα όποια χρηματοδοτικά κενά της Ελλάδας.

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε στη συμφωνία που ήδη έχουμε, αυτή θα είναι αρκετή» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας ταυτόχρονα και στην εκτίμηση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε περιγράψει την ανάγκη ενός νέου ελληνικού πακέτου.

Την ίδια στιγμή ως άλλη μια ευκαιρία διαβεβαίωσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μνημονιακό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλες του τις διαστάσεις, ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά -Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς «παρουσίασε με περηφάνια τον πιο αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό και απέσπασε την αναμενόμενη στήριξη της καγκελαρίου στη συνέχιση της ίδιας συνταγής λιτότητας και ισοπέδωσης».

Αυτό είναι η ουσία της «διαπραγμάτευσης» αλά Σαμαρά, να αποσπά τους καλούς βαθμούς από τους δανειστές επειδή καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα