ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο «νόμος Ραγκούση»

21:07 5/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο φέρνει, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία σήμερα δημοσιεύθηκε και έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στον αποκαλούμενο «νόμο Ραγκούση» και αφορούν τις διαδικασίες απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής των αλλοδαπών σε εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι δικαστικοί λειτουργοί αποφαίνονται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται με βάση το Σύνταγμα

μόνο στους Έλληνες πολίτες. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να επεκταθεί σε αλλοδαπούς, ούτε για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να υπάρξει προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος , η εφαρμογή των διατάξεων του οποίου αποτελεί το απαραβίαστο όριο για κάθε δικαστήριο.

Αντισυνταγματικές όμως, έκρινε η Ολομέλεια και δεύτερη διάταξη του ίδιου νόμου, που συνδέεται με τον τρόπο απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από τους αλλοδαπούς.

Οι τυπικές προϋποθέσεις που θέτει ο επίμαχος νόμος, όπως είναι ο χρόνος διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού στη χώρα μας, η φοίτηση σε ελληνικό σχολείο για ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς και η ανυπαρξία καταδίκης για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δεν επαρκούν -κατά τη γνώμη των δικαστών- για να δώσουν το «κλειδί» της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς.

Και αυτό γιατί, εκτιμάται ότι πρέπει να εξατομικευτούν ακόμα περισσότερο οι προϋποθέσεις και οι όροι που απαιτείται να πληροί ένας αλλοδαπός για να πολιτογραφηθεί Έλληνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μειοψηφία των δικαστών υποστήριξε ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή των αλλοδαπών σε συνδυασμό με την εξαετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο μπορούν επαρκώς να δικαιολογήσουν έναν πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια είναι συνταγματική η χορήγηση σε αυτόν της ελληνικής ιθαγένειας.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα