ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΣ O ΑΝΑΝ

«Είμαι συγκλονισμένος και σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα…», δήλωσε ο Κόφι Ανάν κατά την αφιξή του στη Δαμασκό, αναφερόμενος στη σφαγή που διαπράχθηκε από τις καθεστωτικές δυνάμεις την Παρασκευή στην πόλη της Χούλα. 

Ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας Κόφι Ανάν εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη σφαγή της Χούλα όπου 108 σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 50 παιδιά, το οποίο έδωσε τη χαριστική βολή στο ειρηνευτικό του σχέδιο και οδήγησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τη Δαμασκό. «Αυτοί που ευθύνονται για τα φριχτά

αυτά εγκλήματα θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε για τη σφαγή στη Χούλα ο Άναν, ο οποίος προσπαθεί να διασώσει το αποτελούμενο από έξι σημεία ειρηνευτικό του σχέδιο.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο Ανάν έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ. Κατά την παραμονή του στη Δαμασκό, ο Άναν θα συναντηθεί με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης καθώς και με τον στρατηγό Ρόμπερτ Μουντ, τον επικεφαλής των παρατηρητών στη Συρία.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, ενώ χθες 64, ανάμεσά του 36 στρατιώτες σε συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες το βράδυ υπάρχαν πληροφορίες για εκρήξεις στο χωριό Τάλντο, κοντά στη Χούλα.

Διαδηλώσεις, ανησυχία και πιέσεις

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες για τρίτη συνεχή ημέρα στη Συρία μετά τη σφαγή της Χούλα. Στην Χαμπίτ της επαρχίας Ιντλέμπ ένα πανώ έγραφε: «Ο ΟΗΕ μάς σκοτώνει», καθώς αυξάνεται η οργή του πληθυσμού για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το συριακό καθεστώς για την επίθεση της Χούλα, καταγγέλλοντας σε απόφαση η οποία ελήφθη ομοφώνως «τους βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και το πυροβολικό του καθεστώτος εναντίον κατοικημένης συνοικίας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαίτησε από τη Δαμασκό να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων πυροβολικού και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις «κατ’ εφαρμογήν του σχεδίου Ανάν». Τα 15 μέλη του Συμβουλίου επαναδιατύπωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας και τον επιφόρτισαν με τη μεταφορά των απαιτήσεών τους στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα