ΣΤΗ… ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομβική θέση στη νέα κατεύθυνση που θέλει να δώσει στον αγροτικό τομέα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η επαναφορά παλαιών καλλιεργειών και μεθόδων και η εξισορρόπηση μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής.


Του Θοδωρή Παναγούλη

Η προσφορά μεγάλης γκάμας ποιοτικών προϊόντων, τα οποία θα παράγονται με λιγότερες εισροές, άρα και με μικρότερο κόστος, ενώ θα ενσωματώνουν υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι με δυο λόγια η

κατεύθυνση που θέλει να δώσει στην ελληνική γεωργία ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Βασικό «εργαλείο» της πολιτικής αυτής είναι η αμειψισπορά, δηλαδή η εναλλαγή των καλλιεργειών σε κάθε χωράφι από χρόνο σε χρόνο. Και κομβικό ρόλο στην αμειψισπορά παίζει η εκτεταμένη καλλιέργεια των ψυχανθών (μεταξύ των οποίων τα όσπρια), έτσι ώστε με αυξημένες αποδόσεις, υψηλή ποιότητα προϊόντων και δυναμική είσοδο στον τομέα των βιολογικών να μπορούν οι ελληνικές φακές, τα φασόλια κ.λπ. να γίνουν «σήμα κατατεθέν» για ολόκληρο τον κόσμο.

Για χιλιάδες χρόνια στα ξηρικά, μη αρδευόμενα χωράφια, εναλλάσσονταν καλλιέργειες σιτηρών και ψυχανθών: βίκοι, φασόλια, φακές, λαθούρια, τριφύλλια, διασφαλίζοντας τροφές για τον άνθρωπο και ζωοτροφές για την κτηνοτροφία. Εξάλλου, τα όσπρια ήταν κύριο συστατικό της ελληνικής διατροφής.
Ωστόσο, οι επιδοτήσεις, για παράδειγμα, μόνο των σιτηρών στα ξηρικά χωράφια, οδήγησαν στη μονοκαλλιέργεια αποκλειστικά σχεδόν σιτηρών, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες της μονοκαλλιέργειας. Τα ψυχανθή εξαφανίστηκαν μαζί με την συρρίκνωση της κτηνοτροφίας. Μόνη σχεδόν λευκωματούχος τροφή και ζωοτροφή έγινε το εισαγόμενο ψυχανθές, η σόγια. Την ίδια στιγμή η ελληνική γεωργία συρρικνώθηκε, ενώ η χώρα έγινε ελλειμματική και εξαρτώμενη ακόμη και για τη διατροφή του πληθυσμού της. Για παράδειγμα η Ελλάδα κατανάλωσε πέρυσι 11.800 τόνους φακές εκ των οποίων οι 11.200 ήταν εισαγόμενοι!

Το στοίχημα πλέον, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι πως θα αρθούν οι στρεβλώσεις που έφεραν τέτοιου είδους λανθασμένες πολιτικές και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Έτσι, οι στρατηγικές κινήσεις για την αγροτική ανάπτυξη το επόμενο διάστημα θα δίνουν έμφαση:

Στη χρήση όσο το δυνατό λιγότερων εισροών.Στην επέκταση της αμειψισποράςΣτην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα, ειδικά σε τομείς όπως η βιολογική κτηνοτροφίαΣτην εξισορρόπηση φυτικής και ζωικής παραγωγής

Το σημερινό ισοζύγιο ανάμεσα στη φυτική και τη ζωική παραγωγή (περίπου 70% γεωργία και 30% κτηνοτροφία) θεωρείται μια βασική στρέβλωση του αγροτικού τομέα και στόχος του υπουργείου είναι να εξισορροπηθεί η σχέση αυτή και να βρεθεί στο επίκεντρο η κτηνοτροφία και η αύξηση της ζωικής παραγωγής.

«Nούμερο ένα προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και η ενίσχυση της παραγωγής ζωικών προϊόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός κ. Τσαυτάρης.
Η προτεραιότητα αυτή συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη των ψυχανθών οσπρίων καθώ

Keywords
Τυχαία Θέματα