Στην άρση του εμπάργκο για οπλισμό προχωρά Μ. Βρετανία και Γαλλία

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον, τόνισε σήμερα ότι πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τα επιχειρήματα Γαλλίας και Βρετανίας ότι η άρση του εμπάργκο θα υποχρέωνε τον Άσαντ να διαπραγματευτεί, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της ΕΕ πρέπει να είναι ο τερματισμός της συριακής κρίσης. «Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι πως ό,τι κάνουμε δεν θα πρέπει να δυσχεραίνει αυτό το έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κάθριν Άστον από το βήμα του συνεδρίου, που διοργάνωσε

στις ΗΠΑ το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, μία οργάνωση με στόχο την ενίσχυση της υπερατλαντικής συνεργασίας.

Η ίδια είπε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λαχντάρ Μπραχίμι, και τον Μοάζ αλ Χατίμπ, ηγέτη της αντιπολιτευόμενης Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, για τον αντίκτυπο που θα είχε η άρση του εμπάργκο στις προσπάθειές τους για έναρξη των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της συριακής κρίσης.

Αν και η Κάθριν Άστον δεν έκανε στην ομιλία της καμία νύξη για το ότι οι δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχίες για τα χημικά όπλα που θεωρείται ότι διαθέτει η συριακή κυβέρνηση, δεν λείπει το μειδίαμα των ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει τον Άσαντ ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα θα θεωρηθεί υπεύθυνος.

Υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι η άρση του εμπάργκο κινήθηκε αρχικά από την γερμανική πλευρά, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε πριν από τρεις μήνες στην αποστολή πυραύλων πάτριοτ στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με αυτό τον τρόπο η Καγκελαρία έδειξε τις προθέσεις της.

Ωστόσο, οι πολέμιοι της πρότασης για άρση του εμπάργκο και προμήθεια εξοπλισμού στην συριακή αντιπολίτευση, υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός των ανταρτών μπορεί να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του Άσαντ, ήτοι Ρωσία και Ιράν, να εντατικοποιήσουν τις αποστολές όπλων στην κυβέρνηση, αλλά και ότι τα όπλα μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια, όπως είναι οι ένοπλοι ισλαμιστές στους κόλπους των ανταρτών.

Άγνωστο μένει κατά πόσον θα περάσει η γνώμη των πολέμιων της πρότασης Λονδίνου και Παρισιού, καθώς η Βρετανή Κάθριν Άστον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει για δεύτερη θητεία» στην ίδια θέση μετά την λήξη της πενταετούς θητείας της στο τέλος του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, στην ειρηνευτική διάσκεψη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη, που διεξάγεται σήμερα, επικρατεί απογοήτευση και όπως δήλωσε στο Euronews ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Χαλέντ Σαλί, οι αντάρτες «έχουν να αντιμετωπίσουν τανκς και αεροσκάφη και το μόνο που διαθέτουν είναι καλάσνικοφ. Ελπίζουμε λοιπόν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί γρήγορα. Και πιστεύω πραγματικά πως αυτό θα σταματήσει την αιματοχυσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα