Στην Ελβετία «έκλεισαν», στην Ελλάδα δεν άνοιξαν ακόμη τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Έφτασε η ώρα το ρολόι της ελληνικής δικαιοσύνης να … τρέξει με ελβετικούς ρυθμούς;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος του ποινικού ελέγχου έκλεισε από την Ελβετική Εισαγγελία στο στάδιο της προδικασίας , δηλαδή χωρίς καν να παραπεμφθούν στο εδώλιο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της ελβετικής νομοθεσίας περί ποινικής συνδιαλλαγής και επανόρθωσης.

Τέτοιες διατάξεις, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Αθηνών και Ελβετίας Ηλίας Μπίσιας, ο οποίος εκπροσώπησε κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens

με βάση της ελβετική νομοθεσία «προβλέπονται για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και επιτρέπουν στις εισαγγελικές αρχές την επιβολή ποινών, την υφ’ όρων παύση ποινικών διώξεων καθώς και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων με συνοπτικές διαδικασίες». Η έκβαση της υπόθεσης και ο χειρισμός της από την ελβετική δικαιοσύνη, που έφερε στα ταμεία ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, σύμφωνα με τον κ. Μπίσια – «καταδεικνύει για πολλοστή φορά την ανάγκη για περαιτέρω εκσυγχρονισμό της ελληνικής δικαιοσύνης, με την εισαγωγή των νέων μορφών ποινικής συνδιαλλαγής και εναλλακτικών τρόπων περάτωσης της ποινικής διαδικασίας».

Και με βάση την εμπειρία του από τη δικαστικής εξέλιξη της ίδιας υπόθεσης και στις δύο χώρες καταλήγει διατυπώντας στα ΝΕΑ την εξής άποψη: «Είναι πλέον καιρός να διερωτηθούμε πως εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερα η απονομή της δικαιοσύνης σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος: δια της επιβολής αυστηρότατων ποινών στους κατηγορουμένους μετά από πολύχρονες ανακρίσεις και πολύκροτες δίκες, με ανύπαρκτα ή πενιχρά οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο ή μήπως μέσω μιας ευέλικτης διαδικασίας ποινικής συνδιαλλαγής, κατά την οποία η αυστηρότητα της ποινής θα εξαρτάται από το βαθμό επανόρθωσης της ζημίας και της άμεσης χρηματικής ικανοποίησης του Δημοσίου;».

Η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Προ ημερών κλήθηκαν σε απολογία και πέντε στελέχη της μητρικής εταιρείας, που με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την επιβολής περιοριστικών όρων. Οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές όλα αυτά τα χρόνια έχουν δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα κατηγορουμένων, αλλά για να δημευθούν με βάση το ελληνικό δίκαιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αμετάκλητη καταδίκη όσων τελικά κριθούν ένοχοι για δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα