ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

08:00 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, από τις παλινωδίες και τις ταλαντεύσεις της κυβέρνησης, έχασε την πρωτοκαθεδρία στην ευρωπαϊκή κρουαζιέρα που κατείχε το 2009 και περιορίζεται πλέον στην τρίτη θέση.

Η  Ελλάδα παρόλο που έχει μια πολύ μεγάλη κίνηση επιβατών (4.5 εκατ. επιβάτες) εισέπραξε μόνο 580 εκατομμύρια από τη κρουαζιέρα ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο με 541.000 επιβάτες εισέπραξε 2,5 δισ. Οι λόγοι που υστερούμε σε έσοδα δεν έχουν αναζητηθεί ακόμα

επειδή όλη η επιχειρηματολογία εξαντλήθηκε με την απελευθέρωση της κρουαζιέρας και αυτή καθυστέρησε δύο χρόνια εξ αιτίας της ανακολουθίας και των υπαναχωρήσεων των κυβερνητικών παραγόντων που χειρίστηκαν το θέμα τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του  European Cruise Council Report το 2011, η Ελλάδα έπεσε στην τρίτη θέση, ως χώρα, σε διακίνηση επιβατών με 4.473.000 επιβάτες και εισέπραξε 580 εκατ. από την κρουαζιέρα (σχεδόν τον ίδιο αριθμό επιβατών με την Ισπανία, αλλά τα μισά έσοδα!), ενώ το 2009 ήταν πρώτη με 4.973.000 επιβάτες, ενώ είχε εισπράξει 598 εκατ. ευρώ.

Η Ιταλία, κατόρθωσε να κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή κρουαζιέρα, αφού ήταν το 2011 η πρώτη χώρα σε διακίνηση επιβατών με 5.403.000 επιβάτες και εισέπραξε 4,5 δισ. ευρώ. Εξάλλου, και η Ισπανία, μας υπερκέρασε, αφού ήταν δεύτερη χώρα σε διακίνηση επιβατών με 4.911.000 επιβάτες και εισέπραξε 1,1 δισ. από τη κρουαζιέρα. Βέβαια, είχε μόλις 500.000 επιβάτες λιγότερους από την Ιταλία, αλλά το ένα τέταρτο των εσόδων.

Η Γαλλία ακολουθεί  ως τέταρτη χώρα σε διακίνηση επιβατών με 2.010.000 επιβάτες και εισέπραξε 972 εκατ. από την κρουαζιέρα , σχεδόν τους μισούς επιβάτες από την Ελλάδα και σχεδόν τα διπλάσια έσοδα!. Έκτη χώρα, έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο, που  ήταν ένατο σε διακίνηση επιβατών με μόλις 541.000 επιβάτες και εισέπραξε 2,5 δισ. από τη κρουαζιέρα, δηλαδή το ένα όγδοο της κίνησης επιβατών της Ελλάδας, αλλά πενταπλάσια έσοδα!.

Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα από την ευρωπαϊκή  κρουαζιέρα αποτιμάται σε 35 δισ., ενώ η άμεση οικονομική συμβολή της κρουαζιέρας στην ευρωπαϊκή οικονομία αποτιμάται σε 14,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι η  Ελλάδα είναι μέσα στις έξι πρώτες χώρες με τα μεγαλύτερα έσοδα από τη κρουαζιέρα. Ωστόσο, οι  τρεις πρώτες από αυτές, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία εισέπραξαν το 61% των εσόδων της κρουαζιέρας επειδή συμμετέχουν σε όλους τους τομείς.

Είναι όλες τους μεγάλες αγορές άντλησης επιβατών κρουαζιέρας και δημοφιλείς προορισμοί (δηλαδή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που εδρεύουν σʼ αυτές τις χώρες πωλούν κρουαζιέρες, αεροπορικά, οδικά, σιδηροδρομικά ταξίδια και διαμονές εισπράττοντας τις προμήθειες τους). Εδρεύουν σʼ αυτές τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών και επανδρώνουν τα κρουαζιερόπλοια με πληρώματα τους. Δραστηριοποιούνται σε ναυπηγήσεις και επισκευές πλοίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα