ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

Τον προβληματισμό του για τα συνεχή μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τον κοινωνικό ιστό στη χώρα εκφράζει ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Μπορεί η εξοικονόμηση πόρων και μια μακρά φάση εξυγίανσης στην Ελλάδα να είναι αναπόφευκτα, ωστόσο, δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν τόσο, που να καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό, τονίζει ο Φραντς Βρανίτσκι

και επισημαίνει πως στόχος πρέπει να είναι το ξεπέρασμα της κρίσης στην Ελλάδα, ενώ για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, προειδοποιεί, πως εάν δεν επιτευχθεί η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, τότε όλα τα άλλα είναι άσκοπα.

Ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος (στο διάστημα 1986- 1997), ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται φίλος της Ελλάδας και έχοντας σπίτι στην Ιεράπετρα της Κρήτης στο παρελθόν είχε ζητήσει να παραμείνει ανοικτή η «ομπρέλα διάσωσης» για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «σίγουρα μπορεί να γίνουν αρκετά ακόμη». Είχε επίσης επισημάνει ως «μη σωστό», τα πάντα να ανάγονται σε νέα μέτρα λιτότητας από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, καθώς με τον τρόπο αυτόν, όπως τόνιζε, δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, χωρίς την οποία δεν υπάρχουν φόροι και ως εκ τούτου μια εξυγίανση των δημοσιονομικών και η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να καταστήσει δυνατά για την Ελλάδα, επενδυτικά προγράμματα και μια επιστροφή σε «επιθετική» οικονομική πολιτική.

Ο Φραντς Βρανίτσκι πιστεύει πως δεν μπορεί να απαιτούνται συνεχώς από τους Έλληνες περικοπές επί των περικοπών, αλλά θα πρέπει επίσης να τους δοθεί μια προοπτική και εδώ οι ειδικοί θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν πρόκειται μόνον για ένα κράτος που είναι χρεοκοπημένο, αλλά για ανθρώπους με ελπίδες για το μέλλον, οι οποίοι δεν θα πρέπει να τιμωρούνται τώρα για μια μακρόχρονη λανθασμένη πολιτική.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην καγκελάριος αναφέρει πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Ασία και δεν επιτρέπεται η Ευρώπη να αρκείται στον θαυμασμό των ιστορικών της αξιοθέατων από Ιάπωνες και Κινέζους, αλλά να μην μετέχει σε αποτελέσματα μεγάλων ερευνών.

Ο ίδιος φαίνεται ότι επιθυμεί μια ανταλλαγή της εθνικής κυριαρχίας  με μια ισχυρή κοινή κυριαρχία και προς τούτο, στόχος πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ο ίδιος δεν αποκλείει τον κίνδυνο να γίνει η Ευρώπη μουσειακός τόπος.

Εκτιμά δε ότι και η  Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυγχάνει, καθώς οι πολίτες αναμένουν από αυτήν και από τη δημοσιονομική της διαχείριση διαφάνεια, διότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα χρήματά τους και για αυτό απομακρύνονται από την ΕΕ.

Ο κ. Βρανίτσκι επισημαίνει στη συνέντευξή του πως από το 2008 ακούγεται μόνο «λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα», χωρίς να υπάρχουν πρωτοβουλίες για αναπτυξιακά μέτρα και τώρα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό φαίνεται να βρίσκονται μόνον η γεωργία και η περιφερειακή ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας την αύξηση του ρατσισμού και του αντισημιτ

Keywords
Τυχαία Θέματα