Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς για το ΕΣΠΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Friends of Cohesion, της ομάδας δηλαδή των κρατών μελών της Ευρ. Ένωσης που διεκδικούν υψηλότερες πιστώσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και, συνεπώς, μεγαλύτερες εκταμιεύσεις προς τις ασθενέστερες χώρες.

Το έργο του κ. Σαμαρά είναι δύσκολο, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε δυσμενή θέση καθώς εξαρτάται απολύτως από τα

δάνεια των εταίρων της ενώ χάνει σημαντικά κονδύλια από το νέο «ΕΣΠΑ»  καθώς μειώνεται οι συνολικές πιστώσεις, αυξάνονται οι χώρες – δικαιούχοι ενώ συγκεκριμένες περιφέρειες της Ελλάδας, όπως η Αττική και το Νότιο Αιγαίο, εμφανίζουν ΑΕΠ κοντά στο 100% του μέσου κοινοτικού όρου και, συνεπώς, αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, περίπου μία εβδομάδα πριν την Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό, έχοντας ανοικτό και το μέτωπο με το ελληνικό πρόγραμμα και αναμένεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για επαφές με ομολόγους του και στελέχη της Κομισιόν.

Μέλη της κίνησης Friends of Cohesion είναι, πλην της Ελλάδας, οι Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβακία, Πορτογαλία, Λιθουανία και Ισπανία, οι χώρες δηλαδή που έχουν λαμβάνειν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η σύσκεψη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής, που επίσης τάσσεται υπέρ ενός υψηλότερου ευρωπαϊκού μπάτζετ, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα