ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Τι έγινε χθες στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών; Διαφώνησαν ή επετεύχθη συμβιβασμός για το αντιρατσιστικό;

«Διαφωνήσαμε» είπαν δημοσίως οι Κουβέλης και Βενιζέλος. Τη διαφωνία επιβεβαίωσε και ο Σαμαράς, με άτυπη ενημέρωση που παρείχαν στους δημοσιογράφους, συνεργάτες του.

«Δύο τινά θα συμβούν εφεξής» εξήγησε, κάτω από τη νεραντζιά και έμπροσθεν του Μεγάρου Μαξίμου, ο Βενιζέλος. «Ή θα εισαχθεί το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη για ψήφιση στη Βουλή ή το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση νόμου, ευελπιστώντας αυτή να ψηφιστεί και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».

«Να ξεχάσουν το νομοσχέδιο» ανταπάντησε, ατύπως πάντα, ο Σαμαράς.

Άρα, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κατατεθεί σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. Πρόταση νόμου όμως έχει πει πως θα καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει όντως διαφωνία, όπως λένε και οι τρεις αρχηγοί ή μήπως είναι ένας έξυπνος συμβιβασμός;

Μήπως είναι ένας εύσχημος τρόπος να εμφανιστούν όλοι ανυποχώρητοι στις θέσεις τους χωρίς όμως να κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή;

Μήπως οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από τους Κουβέλη και Βενιζέλο, για να διατυπώσουν τη δυσφορία τους για την αδιαλλαξία Σαμαρά, είναι το άλλοθι που τους προσφέρει ο πρωθυπουργός επειδή τελικά δεν θα υπάρξει αντιρατσιστικός νόμος, όπως ο ίδιος επιθυμούσε;

Νομίζω, ότι αυτό είναι. Η λύση την οποίαν βρήκαν βολεύει και τους τρεις αρχηγούς. Η επιμονή στη διαφωνία είναι ο συμβιβασμός, ο οποίος έπρεπε να εξευρεθεί για να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Ας δούμε γιατί: επειδή τα λεχθέντα, εκατέρωθεν, πριν τη σύσκεψη, ήταν διχαστικά, ήταν δύσκολο κάποιος να υποχωρήσει χωρίς να εξευτελιστεί.

Ο Σαμαράς δεν ήθελε με τίποτε να ψηφιστεί νέος νόμος, και το κέρδισε. Το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων. Η πρόταση νόμου που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία αφού εκτός της Ν.Δ. είναι αντίθετοι -από διαφορετική φυσικά σκοπιά- το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και πιθανώς οι ΑΝΕΛ. Επομένως νέος αντιρατσιστικός νόμος δεν πρόκειται να υπάρξει. Αυτό είναι το κέρδος Σαμαρά.

Το κέρδος των Κουβέλη-Βενιζέλου είναι ότι δεν εμφανίστηκαν για μια εισέτι φορά να υποτάσσονται στο ιμπέριουμ Σαμαρά. Αντίθετα εξέφρασαν τη δυσφορία τους σε υψηλούς τόνους και μάλιστα θα φέρουν στη Βουλή και πρόταση νόμου καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσει. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί θα έχουν το δικαίωμα να τον κατηγορούν. Εάν συμφωνήσει, θα επιβεβαιώσει, στην πράξη, τη διαφοροποίησή τους από τη Δεξιά, αναιρώντας έτσι το μόνιμο κατηγορητήριο του.

Το κέρδος του Σαμαρά είναι επί της ουσίας, δεν θα υπάρξει αντιρατσιστικός νόμος. Η ζημία που θα υποστεί είναι πολιτική, εφόσον εμφανιστεί να ψηφίζει με την Χρυσή Αυγή. Βεβαίως υπάρχουν διαδικαστικοί τρόποι που μπορεί να το αποφύγει.

Το κέρδος Κουβέλη- Βενιζέλου είναι επί της πολιτικής, ενώ η ζημία επί της ουσίας, αφού αντιρατσιστικός νόμος δεν θα υπάρξει.

Ο συμβιβασμός λοιπόν για τον οποίον έγραφα χθες επετεύχθη. Η λύση που δόθηκε από τους τρεις αρχηγούς ικανοποιεί και τα τρία κόμματα.

Μην λαμβάνετε υπόψη την υψηλή ρητορική που χρησιμοποιούν Βενιζέλος και Κουβέλης. Είναι για να καλύψουν το γεγονός ότι νέος αντιρατσιστικός νόμος δεν θα υπάρξει, αλλά γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Ο Σαμαράς και στη νέα κόντρα των τριών κυβερνητικών εταίρων νίκησε πάλι, αλλά, αυτή τη φορά, οι άλλοι δύο μπορεί να υποστηρίζουν ότι δεν έχασαν.

Μόνος χαμένος ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, που βλέπει το νομοθέτημά του να πετιέται στα σκουπίδια. Ίσως γι’ αυτό και οι τρεις αρχηγοί έσπευσαν να πουν ότι τον περιβάλλουν με εμπιστοσύνη…

Keywords
Τυχαία Θέματα