Στο ίδιο έργο θεατές με την τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τα πάντα μοιάζουν να ξεκινούν από την αρχή αφού οι φόβοι της τρόικας για δημοσιονομικό κενό που μπορεί να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ αναγκάζει την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές μια σειρά από θέματα που ξεκινούν από τις απολύσεις στο δημόσιο και φτάνουν μέχρι και το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

από τις 18:00 έως και μετά τις 23:00 ήταν κλεισμένος στα γραφείο του υπουργού Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταικούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αλλά και το γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Στην σκιά της βόμβας που έπληξε τους καταθέτες στην Κύπρο, το ωστικό κύμα της οποίας αναμένεται να πλήξει και την Ελλάδα ανατρέποντας τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομικών έγινε έκτακτη σύσκεψη ενόψει και της έλευσης της τρόικας αρχές Απριλίου.

Προσερχόμενος στην αιφνιδιαστική σύσκεψη στο υπουργείο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «είναι φυσιολογικό να συναντιόμαστε. Το αφύσικο θα ήταν να μην συναντιόμασταν». Τα «αγκάθια» δεδομένης της επιστροφής των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ παραμένουν: Το οικονομικό επιτελείο αναζητά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ώστε να τηρηθεί και η υπόσχεση που είχε δώσει ο υπουργός Οιικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας για ηπιότερο «χαράτσι».

Η όποια «φόρμουλα» βρεθεί προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει έτσι και αλλιώς να λάβει την έγκριση των δανειστών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση «βομβαρδίζουν» το υπουργείο με ερωτήσεις που αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για την τρόικα που επιστρέφει όμως δεν είναι τόσο το τι θα πράξει η Κυβέρνηση με το «χαράτσι», αλλά οι αποφάσεις της για τις 25.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να λάβουν χώρα το 2014, αλλά ουσιαστικά θα ξεκινήσουν από φέτος με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Οι πιστωτές ήδη έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτούν ημίμετρα, όπως για παράδειγμα οι απολύσεις επίορκων υπαλλήλων με τον απροσδιόριστο αριθμό και τις διαδικασίες που καθυστερούν, αλλά σαφείς δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για τους 25.000.

Εάν η τρόικα ικανοποιηθεί με το πλάνο των απολύσεων που θα της παρουσιάσει η Κυβέρνηση, ενδεχομένως και να καλύψει άλλα αιτήματα όπως η νέα ρύθμιση για τα χρέη και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα «κόκκινα δάνεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα