Στο κόκκινο η αγωνία για το μέλλον της Κύπρου

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών με συμμετοχή της Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι, θα ξεκινήσει στις 18:00 το απόγευμα (19:00 ώρα Ελλάδος). Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, πριν την ώρα έναρξης του Eurogroup, θα πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το επικεφαλής του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο κ. Αναστασιάδης πλαισιώνεται από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη. Μαζί τους είναι επίσης ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών που αποτελείται από τους Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή, ενώ τους συνοδεύει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης.

Οι διαπραγματεύσεις

Παρά τις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις της Λευκωσίας με κλιμάκιο της τρόικας, και ενώ υπήρχαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου σοβαρές ενδείξεις ότι τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία, αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν.

Όπως όλα δείχνουν «αγκάθι» μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας, και πιο συγκεκριμένα του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προέβαλε ενστάσεις, αποτελεί η τύχη της «καλής» τράπεζας που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις προκειμένου το υγιές κομμάτι της υπό αναδιάρθρωση κυπριακής τράπεζας να απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου και κατά συνέπεια η δεύτερη να επωμιστεί δάνειο ύψους 9 δισ. ευρώ που είχε συνάψει η Λαϊκή με το Ταμείο Ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκει αντίθετη τόσο την κυπριακή πλευρά όσο και την ηγεσία της τράπεζας Κύπρου.

Η μόνη συμφωνία που επετεύχθη χθες ήταν αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε αποκοπή ύψους 20% στις καταθέσεις από 100.000 ευρώ και άνω στην Τράπεζα Κύπρου και κούρεμα 4% στις καταθέσεις αντίστοιχου ποσού σε όλες τις υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα