ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ H ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ

Παρεμβάσεις ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ ψάχνουν ακόμη στο οικονομικό επιτελείο για να «κλείσουν» τα μέτρα λιτότητας του 2013-’14: Προτάσεις – σοκ που φτάνουν ακόμη και σε άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν κατατεθεί, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. 

 Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ το κυβερνητικό επιτελείο είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ τα οποία όμως δεν κλείδωσαν. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:

Επιβολή
πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300 ευρώ.Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013. Με βάση τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2015, έτος κατά το οποίο το όριο ηλικίας φτάνει στα 65 έτη, με 40 χρόνια εργασίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζόμενων που θα βγει στη σύνταξη, μέσα στην επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη μείωση της δαπάνης για την καταβολή συντάξεων.Στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα εξετάζονται δύο σενάρια: Είτε θα υπάρξει εκ βάθρων αλλαγή με την επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, που θα περιλαμβάνει και τα πολυτεκνικά επιδόματα, είτε θα γίνουν στοχευμένες αυξομειώσεις στα προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 15% έως 20%.Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (από 1.000- 1.400 ευρώ 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%).Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα αναγνωρίζεται ανά ασφαλισμένο.Επανεξέταση από μηδενική βάση των προνοιακών επιδομάτων και με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Με επιχείρημα την επιδείνωση της ύφεσης (η οποία εκτιμάται στο 7% εφέτος) η κυβέρνηση έθεσε επί τάπητος το αίτημα για διετή παράταση του μνημονίου (έως το 2016) ώστε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης να υλοποιηθεί σταδιακά, σε βάθος τετραετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα