Στόχος η μείωση των «κόκκινων δανείων»

Η ανάσχεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για το τραπεζικό σύστημα, καθώς ύστερα από 5 χρόνια βαθιάς ύφεσης το σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Από την έναρξη της κρίσης το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25%, πτώση που παραπέμπει περισσότερο σε… πόλεμο παρά σε ύφεση, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που στο τέλος Ιουνίου (στοιχεία ΤτΕ) διαμορφώθηκαν στο 29,3% σήμερα έχουν υπερβεί αισθητά το 30%. Τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν σήμερα σε

70 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο των κεφαλαίων που διαθέτουν -μετά την ανακεφαλαιοποίηση- οι τράπεζες. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η σταθεροποίηση και η σταδιακή αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το τέλος του 2014 αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου καταγράφεται μια αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο για να παγιωθεί αυτή η τάση και πολύ περισσότερο για να δούμε μείωση των επισφαλειών, θα πρέπει επιτέλους η οικονομία να πάρει μπροστά. Και στο μέτωπο της οικονομίας υπάρχουν σαφείς θετικές ενδείξεις ότι η έξοδος από την κρίση πλησιάζει, ωστόσο για να φτάσουμε σε θετικούς ρυθμούς, θα πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητα. Δίχως πολιτική σταθερότητας, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν και η χώρα να μπει σε νέες περιπέτειες. Οπως υπογράμμισε και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος στην ετήσια έκθεση, το πολιτικό κλίμα το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Αν το 2014 αναδειχθεί σε έτος εκλογικών αναμετρήσεων, «η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν εκ νέου τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014», τονίζεται στην έκθεση.

Αν η αισιοδοξία και τα θετικά στοιχεία χαθούν και πάλι στην αβεβαιότητα, τότε είναι βέβαιο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ένταση και το 2014, αποδυναμώνοντας την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και δεν θα αργήσει να επανέλθει η συζήτηση για το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου οι τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την πορεία της οικονομίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 (εκτίμηση ΔΝΤ για +2,95%) και για το 2016 προβλέπεται ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% (έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ). Η πορεία της οικονομίας τους τελευταίους μήνες δημιουργεί πάντως αισιοδοξία καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία εξέρχεται σταδιακά από την ύφεση, κάτι που αποτυπώνεται στη συνεχή αποκλιμάκωση του ποσοστού μείωσης του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο. Σημειώνεται ότι στο 3ο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ «έτρεχε» με ρυθμό -6,7%, στο 4ο τρίμηνο του 2012 με -5,7%, στο 1ο τρίμηνο του 2013 με -5,5%, στο 2ο τρίμηνο με -3,7% ενώ στο τέλος του 3ου τριμήνου της φετινής χρονίας η ύφεση συρρικνώθηκε στο -3%.

Ωστόσο, σταθεροποίηση της οικονομίας και θετικές προσδοκίες είχαν σχηματιστεί και με τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου (που είχε τη στήριξη των μεγάλων κομμάτων), αλλά η διπλή εκλογική περιπέτεια του 2013 που οδήγησε σε μιαν άλλη κυβέρνηση συνεργασίας βύθισε την οικονομία στην αβεβαιότητα και την ύφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα