ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΝΑΡΜΟΝΗΣΗ»

Άγνωστο παραμένει αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Οικογενειακής Εναρμόνισης» μέσω του οποίου επιδοτούνται εργαζόμενες και άνεργες μητέρες. 


Παρά τις προσπάθειες για την ανεύρεση πάνω από 125 εκατ. ευρώ για να συνεχιστεί και την σχολική περίοδο (2013 -2014) το πρόγραμμα των επιδοτούμενων θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια και να συνεχιστεί το πρόγραμμα και τα επόμενα έτη.

Λόγω της οικονομικής κρίσης το ενδιαφέρον για τις επιδοτούμενες θέσεις

έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες μητέρες πλησίασαν τις 100.000. Μετά από αγώνα μπόρεσαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 58.000 παιδιά.

Τα συναρμόδια υπουργεία και οι δήμαρχοι καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν κονδύλια μέσω του επανασχεδιασμού του προγράμματος ΕΣΠΑ. Ήδη μετά και από το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού να βρεθούν χρήματα για δράσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ότι θέτει προς συζήτηση τη μεταφορά 120 εκατ. ευρώ σε δράσεις που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αφορούν τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση σε προγράμματα των παιδικών σταθμών.

Σε περίπτωση που εξασφαλιστούν τα σχετικά κονδύλια, αναμένεται αλλαγή στον τρόπο κατανομής των επιδοτούμενων θέσεων. Λόγω λανθασμένων συντελεστών βαρύτητας, κατά την τρέχουσα περίοδο εξασφάλισαν περισσότερες θέσεις δήμοι της περιφέρειας από ότι οι δήμοι της Αττικής.

Μετά από θύελλα αντιδράσεων των δημάρχων της Αττικής, η τελευταία κατανομή που προέκυψε για τις επιπλέον 15.200 θέσεις στους παιδικούς σταθμούς λειτούργησε εξισορροπητικά υπέρ των δήμων του λεκανοπεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα