Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πλειστηριασμοί ακινήτων, το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ο νέος φόρος ακινήτων, οι αμυντικές βιομηχανίες και τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 συνεχίζουν να είναι το βασικό και μεγάλο «πακέτο» της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω τηλεδιασκέψεων και e-mails.

Είναι ενδεικτικό πως για παράδειγμα στο ζήτημα των πλειστηριασμών η κάθε πλευρά εμμένει στην θέση της και πως οι όποιες συζητήσεις για το θέμα έχουν ουσιαστικά… «παγώσει».

Σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μια κάποια σύγκλιση των απόψεων Αθήνας

και τρόικας, ώστε να καταστεί εφικτή η επάνοδος των Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ επί ελληνικού εδάφους την προσεχή εβδομάδα.

Είναι, όμως πλέον πολύ πιθανό η επιστροφή της τρόικα να μετατεθεί για μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού το μεθεπόμενο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως «δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα», ενώ πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν ληφθεί η απόφαση».

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν μετατεθεί το ταξίδι επιστροφής της τρόικας στη χώρα μας, «δεν επηρεάζεται η πρόοδος των συνομιλιών, αφού αυτές συνεχίζονται εξ αποστάσεως και έτσι είναι μάλιστα πιθανό να χρειαστεί τελικά λιγότερος χρόνος παραμονής των ελεγκτών στην Αθήνα». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι η συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επομένως η εκ του σύνεγγυς συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν εύκολη προτού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Η νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις όμως δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου, όπως φιλοδοξούσε η ελληνική πλευρά. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν, πάντως ότι είναι εφικτή η αίσια ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τριμερούς πριν από το τέλος του έτους, ώστε η χώρα μας να αναλάβει απερίσπαστη την προεδρία της Ε.Ε. το 1ο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να εξεταστεί σε έκτακτο Eurogroup πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης-20ης Δεκεμβρίου ή ακόμα και σε τηλεδιάσκεψη.

Τα σημεία τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας συνοψίζονται στα εξής:

- Άρση της πλήρους προστασίας της 1ης κατοικίας από πλειστηριασμούς: Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κατοχυρώσει μεταβατική περίοδο 2-3 ετών με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η τρόικα περιορίζει το μεταβατικό διάστημα στο 6μηνο και απαιτεί πολύ χαμηλότερα κριτήρια.

- Ομαδικές απολύσεις: Η τριμερής ζητάει να καταργηθεί η υφιστάμενη διαδικασία διοικητικής έγκρισης, ενώ η κυβέρνηση ψάχνει δικλίδες ασφαλείας.

- Νέος φόρος ακινήτων: Η τρόικα εντοπίζει υστέρηση ύψους 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο και απαιτεί ισοδύναμα μέτρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να μεταθέσει για την ερχόμενη εβδομάδα την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

- Αμυντικές βιομηχανίες: Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα για τη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), έστω και για ένα πιλοτικό διάστημα 18 μηνών

Αν γεφυρωθεί το χάσμα σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, η τρόικα φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο υπολογίζει στα 1,8-1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 600 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την ελληνική πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα