Σύγχρονη τέχνη από την Κίνα στο Κίεβο

Δύο σπουδαίοι κινέζοι καλλιτέχνες, ο Σουν Χουάν και η Πενγκ Γιου είναι ανάμεσα στους συμμετέχοντες, στη μεγάλη ομαδική έκθεση «Κίνα – Κίνα» που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο εικαστικό κέντρο Πίντσουκ, στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η εγκατάστασή τους έχει τίτλο «Η όραση δεν είναι επιλογή». «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δεμένα μάτια και στα μάτια που δεν μπορούν να δουν, εξαιτίας φυσικών αιτίων ή επειδή υπάρχει σκοτάδι» αναφέρει ο Σουν Χουάν. Το θέμα της εξαφάνισης του ατόμου μέσα στην ομάδα δεν έχει καθορίσει μόνο την

κινεζική ιστορία, αλλά καθορίζει και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Έντεκα σύγχρονοι καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών από την Κίνα εξερευνούν στην έκθεση, αυτή την σχέση ατομικότητας και συλλογικότητας, με όρους που αφορούν όχι μόνο τους κινέζους αλλά και τους δυτικούς θεατές. Ανάμεσα στους δημιουργούς και ο διάσημος αντιφρονών, προς το κινεζικό καθεστώς, καλλιτέχνης Ai Weiwei που συμμετέχει με δύο ενότητες έργων: το «Fairystyle», μια συλλογή 535 ασπρόμαυρων φωτογραφιών και το «Rooted Upon», που περιλαμβάνει 32 κορμούς δέντρων. 1.12 SOT (English) Bjorn Geldhof, curator of “China China” exhibition:
«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι μαζέψουμε διαφορετικά έργα που μας δείχνουν με ένα σύνθετο τρισδιάστατο τρόπο, πώς η ατομικότητα και η συλλογικότητα αλλάζουν όλη την ώρα και πώς η κοινωνία μας αλλάζει, σύμφωνα με αυτή την αρχή, ή εξαιτίας της ισορροπίας αυτών των δύο όρων, των δύο αρχών» εξηγεί ο Μπιόρν Γκέλντοφ, επιμελητής της έκθεσης. Βίαιη αστικοποίηση, αγροτική μετανάστευση και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι μια τριπλέτα από την οποία αντλούν έμπνευση πολλοί καλλιτέχνες. Η εγκατάσταση του Ai Weiwei «Για πάντα ποδήλατα» αναφέρεται σε αυτό το θέμα.

«Ύστερα από την Πολιτιστική Επανάσταση, ο στόχος ήταν η εκβιομηχάνιση της Κίνας. Αυτά τα ποδήλατα είναι ένα σύμβολο της εκβιομηχάνισης και ο τρόπος με τον οποίο φτιάχτηκαν, το αποδεικνύει. Είναι φτιαγμένα σαν ουρανοξύστες. Όλα έχουν να κάνουν με την οικοδόμηση του καινούργιου, το να χτίζεις μια νέα πόλη, να φτιάχνεις μια νέα οικονομία. Παράλληλα, όλα γίνονται παρόμοια, αφαιρώντας τη μοναδικότητα του κάθε πράγματος» επισημαίνει ο επιμελητής της ομαδικής έκθεσης. Το γκράφιτι του Σουν Σουν «Undefine Revolution» συνδέει την ιστορία της Κίνας με την ιστορία της Ουκρανίας. Και οι δύο χώρες έχουν υποστεί τις συνέπειες ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Η Κίνα του Μάο και η Ουκρανία του Στάλιν.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα