«Ναι» στην κινητικότητα-«Όχι» στη δόση;

16:38 6/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Σήμερα στις 10 το πρωί θα συναντηθούν εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αργά χθες το βράδυ αποχώρησε από τη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες στο θέμα της κινητικότητας των 12, 5 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Πληροφορίες

αναφέρουν πως μειώνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας από 12 μήνες σε 8 ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να πάρει την παράταση που ήθελε το υπουργείο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράγοντας του υπουργείου ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα μετατάξεων παρά μόνο κινητικότητα συμπληρώνοντας ότι οι 5.000 εκπαιδευτικοί θα αντικατασταθούν από σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες και σχολικούς τροχονόμους.

Όπως έχει ήδη γίνει ήδη γνωστό στην κινητικότητα μπαίνει και η Δημοτική Αστυνομία.

Τι θα γίνει με την δόση

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών,για τα υπόλοιπα θέματα και προκειμένου να γραφούν τα κείμενα, τα οποία θα τεθούν υπόψη του Eurogroup για την «πολιτική έγκριση» της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Η πολιτική απόφαση θα αφορά στο σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται, σύμφωνα με την τήρηση των δεσμεύσεων.

Εκτός από την Deutsche Welle και η Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι «Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν και πάλι μέχρι το τελευταίο λεπτό» και στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών θα προβλέπεται η τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης.

Δηλαδή δεν πρόκειται να εγκριθεί η εκταμίευση του συνολικού ποσού των 8,1 δισ. ευρώ, που είναι η συνεισφορά της ευρωζώνης, αλλά και του ΔΝΤ.

Τα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως: «Η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη, με δεδομένο ότι δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».

Τι ρόλο θα παίξουν οι γερμανικές εκλογές

«Είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν και κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί», τόνισε ο Όλι Ρεν, αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα, στην ομιλία του στην πόλη Μικέλι.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle όλα θα κριθούν μετά την 22η Σεπτεμβρίου: «Μετά τις εκλογές θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της ανακούφισης από το βάρος των υποχρεώσεων της εξυπηρέτησης του χρέους. Ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τον τρόπο απομείωσης του ελληνικού χρέους, με επικρατέστερο εκείνο της ένταξης του χρέους στον ESM αλλά και αυτό της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του».

Keywords
Τυχαία Θέματα