Συναγερμός για μετάδοση πολυομελίτιδας στην Ευρώπη

Στη Συρία, στην οποία η πολιομυελίτιδα είχε εκλείψει από το 1999, έχουν καταγραφεί μετά την έναρξη του εμφυλίου δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ακόμα 12 πιθανά, αναφέρουν ο καθηγητής Μάρτιν Άιχνερ του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και ο Στέφαν Μπρόκμαν της Περιφερειακής Υπηρεσίες Υγείας του Ρόιτλιγκεν.

Προειδοποιούν ότι η ασθένεια προκαλεί παράλυση μόνο στο 0,5% των ανθρώπων που μολύνει, και αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί ήδη να μεταδίδεται σιωπηλά από τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Το άρθρο των

δύο ειδικών έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για «υψηλό κίνδυνο μετάδοσης» σε γειτονικές περιοχές.

Η κατάσταση στη Συρία δείχνει τώρα να απειλεί τις προσπάθειες του ΠΟΥ για οριστική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Δρ Άιχνερ και τον Δρ Μπρόκμαν, η Ευρώπη είναι ευάλωτη λόγω του εμβολίου IPV που χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες της ηπείρου. Το εμβόλιο αυτό περιέχει αδρανοποιημένους ιούς πολιομυελίτιδας, σε αντίθεση με το εμβόλιο OPV που χρησιμοποιείται σε χώρες όπου ενδημεί η πολιομυελίτιδα.

Το OPV περιέχει ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς. Είναι πιο αποτελεσματικό από το IPV, ενέχει όμως έναν μικρό κίνδυνο επιστροφής του εξασθενημένου ιού στην αρχική του κατάσταση, οπότε μπορεί να εκδηλωθεί παράλυση.

Οι δύο γιατροί προειδοποιούν ότι ο ιός μπορεί τώρα να επιστρέψει σε ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως η Αυστρία (83%) και η Ουκρανία (74%).

Μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη είναι η ανίχνευση άγριου πολιοϊού σε λύματα στο Ισραήλ. Παρόλο που στο Ισραήλ δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες από τουρίστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα