Συνεχείς οι στρατιωτικές κινήσεις στην ανατολική Ουκρανία

Έξι τανκς, σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναφορές των ουκρανικών δυνάμεων, με υψωμένη τη ρωσική σημαία μπήκαν στο Σλαβιάνσκ, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο από φιλορώσους ενόπλους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Ξεχωριστές αναφορές θέλουν και το κτίριο του δημαρχείου της πόλης του Ντονέτσκ να πέφτει στον έλεγχο φιλορώσων, που ζητούν δημοψήφισμα, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για «εξαγωγή τρομοκρατίας».

Την ίδια ώρα, επτά τανκς με την

ουκρανική σημαία κινήθηκαν στο Κραματόρσκ, νότια του Σλαβιάνσκ, με τις παράλληλες επιδείξεις δύναμης να συνθέτουν το σκηνικό της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την Πέμπτη.

Ουκρανοί στρατιώτες εισήλθαν την Τετάρτη στην πόλη Κραματόρσκ, μία ημέρα μετά την ανακατάληψη από πλευράς τους του στρατιωτικού αεροδρομίου της περιοχής, το οποίο είχαν καταλάβει ένοπλοι φιλορώσοι.

Ωστόσο την πορεία τους διέκοψαν πολίτες και η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, με πληροφορίες ότι εγκατέλειψαν τεθωρακισμένα οχήματά τους ή ακόμη ότι άλλαξαν στρατόπεδο, περνώντας στο πλευρό των φιλορώσων.

Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις δυνάμεις του

Θα γίνει ανάπτυξη νέων δυνάμεων «στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος» και μάλιστα «αμέσως», πράγμα που «σημαίνει εντός ημερών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών του.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του NATO θα πραγματοποιούν περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής, συμμαχικά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στη Βαλτική θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο και αλλού, ενώ συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατών των κρατών-μελών του Συμφώνου, στην εκπαίδευσή τους και σε γυμνάσια που θα διεξαχθούν, πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Πάντως ο Ράσμουσεν επέμεινε στο ότι το Σύμφωνο εξακολουθεί να ευελπιστεί πως θα δοθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία παρά την απόφασή του να μεγεθύνει και να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Ιδίως ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου αναφέρθηκε στις πτήσεις αεροσκαφών επιτήρησης AWACS στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

«Λάβαμε πλέον στρατιωτικά μέτρα τα οποία σε αυτό το στάδιο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα για να εγγυηθούμε αποτελεσματική συλλογική άμυνα και αποτροπή αλλά, τούτου λεχθέντος, ελπίζουμε πράγματι πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση», σημείωσε ο Ράσμουσεν αναφερόμενος στην τετραμερή σύνοδο η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει την Μ. Πέμπτη.

Πάντως «θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτά αμέσως. Θα ακολουθήσουν περισσότερα εάν χρειαστεί τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται. Το NATO θα προστατεύσει όλους τους συμμάχους και θα αμυνθεί έναντι οιασδήποτε απειλής έναντι της ασφάλειάς μας. Αυτή είναι η απαρασάλευτη δέσμευσή μας», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Οι αμυντικοί σχεδιασμοί των 28 κρατών-μελών του Συμφώνου θα «επανεξεταστούν και θα ενισχυθούν», σημείωσε ακόμη ο Ράσμουσεν.

Στις ανατολικές περιοχές ο Ουκρανός Υπ. Άμυνας

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Μιχαήλο Κοβάλ μετέβη σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο ένοπλοι φιλορώσοι έχουν καταλάβει εδώ και ημέρες κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Βιτάλι Γιαρέμα.

«Ο υπουργός Άμυνας μετέβη στο ανατολικό τμήμα και θα συντάξει μια έκθεση γι' αυτό που συμβαίνει εκεί», διευκρίνισε ο Γιαρέμα.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα σήμερα ότι οι πληροφορίες πως ένας στρατιωτικός σχηματισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τάχθηκε στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών είναι εσφαλμένες.

Ο υπουργός Κοβάλ δήλωσε επίσης ότι δεν θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Στη Γενεύη ελπίζει η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ελπίζει πως η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ θα βοηθήσουν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε εκπρόσωπός της.

«Ελπίζουμε ότι θα γίνει, ότι θα προσφέρει μια βάση, ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις ει δυνατόν», δήλωσε από το Βερολίνο ο Γκέοργκ Στράιτερ.

Η σύνοδος της Γενεύης μπορεί να προσφέρει «ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν» οι μετέχοντες στη σύνοδο στην Γενεύη για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν! Διότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να γίνεται πιο απειλητική», σημείωσε.

Στο μεταξύ από την Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναχώρησε την Τετάρτη το πρωί για την Γενεύη για να μετάσχει στην συνάντηση με τους ομολόγους του για την κρίση στην Ουκρανία.

Στην περίπτωση αποτυχίας της συνόδου αυτής, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης για τους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης οι οποίοι καλύπτουν την ουκρανική κρίση και αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο βίαιες επιθέσεις ή εκφοβισμούς.

Βία κατά δημοσιογράφων

«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε έντονα για τη βία εναντίον των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, ο πρόεδρος της FIJ, οργάνωσης η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Ζητούμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν την ελευθερία κινήσεων και τα δικαιώματα όλων των δημοσιογράφων», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Επικαλούμενη πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο η FIJ κατήγγειλε την απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία 20 και πλέον δημοσιογράφων και συνεργείων ρωσικών ΜΜΕ, περιλαμβανομένων του πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, των τηλεοπτικών δικτύων Ρωσία 24 και RT και της εφημερίδας Kommersant τις τελευταίες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα