Συρία: Γιατροί επιβεβαιώνουν θύματα χημικών όπλα

«Έχουμε δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που φαίνεται ότι έπεσαν θύματα επιθέσεων με χημικά όπλα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη της Ελβετίας ο γιατρός Ταουφίκ Σαμάα, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συριακών Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM).

Η Ένωση αυτή, στην οποία έχουν ενταχθεί δεκάδες γιατροί που δουλεύουν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία σε όλη τη Συρία, υποστηρίζει ότι το 97% των θυμάτων ήταν άμαχοι πολίτες. Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονταν από προάστια της Δαμασκού.

Σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς, οι επιθέσεις με χημικά όπλα γίνονται κυρίως

με πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς ή από ελικόπτερα. «Τέτοια όπλα κατέχει το καθεστώς», τόνισε ο Σαμάα.

Ο Σαμάα, που είναι Ελβετός συριακής καταγωγής, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος γιατί, όπως είπε, από τις αρχές του έτους “έχουν αυξηθεί πολύ αυτές οι επιθέσεις”. Υποστήριξε μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες, οι επιθέσεις με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού «είναι σχεδόν καθημερινές».

Ο Μούσα αλ Κούρντι, ένας Βρετανός γιατρός μέλος της UOSSM, περιέγραψε στους δημοσιογράφους ότι περιέθαλψε τέσσερα μέλη μιας οικογένειας που έπεσαν θύματα επίθεσης με χημικά όπλα στο Σαρακέμπ, στις 29 Απριλίου. Και οι τέσσερις μεταφέρθηκαν στην Τουρκία για νοσηλεία, όμως η μία από τους τραυματίες, μια 50χρονη, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα