Συρία και Ιράν στο επίκεντρο της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε σήμερα «όλες τις χώρες» να σταματήσουν να τροφοδοτούν «την αιματοχυσία» στη Συρία και να τερματίσουν τις παραδόσεις όπλων σε όλες τις πλευρές.

Ο Μπαν ζήτησε επίσης να υιοθετηθεί άμεσα μια δεσμευτική απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. «Μετά από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει αμέσως μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία», πρόσθεσε

ο γενικός γραμματέας κατά την έναρξη της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η απάντηση στην ειδεχθή χρήση χημικών όπλων οδήγησε σε ένα διπλωματικό άλμα, πρώτο βήμα ενότητας εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε ο ίδιος.

«Η στρατιωτική νίκη είναι μια ψευδαίσθηση. Η μόνη απάντηση είναι μια πολιτική συμφωνία», υπογράμμισε ο Μπαν ενώπιον των ηγετών περισσότερων από 130 κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

«Κάνω έκκληση στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και κάνω έκκληση σε όλους εσάς (που βρίσκεστε) στην αίθουσα αυτή και έχετε επιρροή πάνω τους, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η (διεθνής ειρηνευτική σύνοδος) Γενεύη 2».

«Κάτι πρέπει να γίνει με την κλιματική αλλαγή και την φτώχεια»

Στην ομιλία του ο Μπαν σημείωσε εξάλλου ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν για να επιτύχουν στόχους που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Είναι μια εποχή θαυμάσιων ευκαιριών», είπε ο γενικός γραμματέας. «Η γενιά μας μπορεί να εξαφανίσει την φτώχεια από τον κόσμο».

Ο Μπαν υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να μάθουν τι κάνουν οι παγκόσμιοι ηγέτες για να επιλύσουν μια σειρά προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή και τη φτώχεια ως τον τερματισμό συρράξεων.

Ομπάμα: Πιθανή μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να κινηθεί με ένα διαφανεί και αξιόπιστο τρόπο.

Η δήλωση σηματοδοτεί ένα άνοιγμα προς το Ιράν, την ώρα που ο νέος πρόεδρος Χασάν Ρουχανί όχι μόνο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να παρουσιάσει το «αληθινό πρόσωπο» της χωράς του αλλά έχει προβεί και σε μια σειρά κινήσεων, όπως για παράδειγμα στην απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, που εκλαμβάνονται ως κινήσεις καλής θέλησης.

«Θα πρέπει να δοκιμαστεί η διπλωματική οδός» με το Ιράν είπε ο Ομπάμα σημειώνοντας ότι οι διαφορές ΗΠΑ-Ιράν δεν θα επιλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

«Τα εμπόδια μπορεί να αποδειχτούν πολύ μεγάλα, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η διπλωματική οδός πρέπει να δοκιμαστεί» πρόσθεσε και κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να προχωρήσει «σε πράξεις» όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιλυθεί το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα ειρηνικά, αλλά είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την χώρα αυτή να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Για να υπάρξει επιτυχία, «τα συμφιλιωτικά λόγια θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις που είναι ξεκάθαρες και επαληθεύσιμες», υπογράμμισε σε αναφορά του στις δηλώσεις των Ιρανών ηγετών.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα έχει συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του με τον Αμερικανό ομολόγό του Τζον Κέρι και άλλους διπλωμάτες.

Αυστηρή απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ εάν ο Ασάντ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του

Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε μια «αυστηρή» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας που θα έχει «συνέπειες» για το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην περίπτωση που δεν τηρήσει την δέσμευσή του.

«Θα χρειαστεί μια αυστηρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επαληθευτεί ότι το καθεστώς Άσαντ τηρεί τις δεσμεύσεις του», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το βήμα του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την τραγωδία στην Συρία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε εξάλλου σήμερα κατά την ομιλία του αυτή στους Ιρανούς που έπεσαν θύματα χημικών όπλων, σε μια ακόμη όπως φαίνεται συμφιλιωτική του χειρονομία προς την νέα κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η παγκόσμια συναίνεση κατά της χρήσης χημικών όπλων είχε ενισχυθεί από τις μνήμες «στρατιωτών που υπέφεραν στα χαρακώματα, εβραίων που σφαγιάστηκαν στους θαλάμους αερίων, Ιρανών που δηλητηριάστηκαν κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες».

Για την Αίγυπτο ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι η συνέχιση της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο θα εξαρτηθεί από τις προόδους που θα σημειώσει η χώρα προς τη δημοκρατία, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο από τον στρατό.

«Στο μέλλον, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια εποικοδομητική σχέση με τη μεταβατική κυβέρνηση (…), όμως δεν παραδώσαμε στρατιωτικό εξοπλισμό (στην Αίγυπτο) κι η υποστήριξή μας θα εξαρτηθεί από τις προόδους που θα σημειώσει η χώρα στον δρόμο προς τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ενώ για το παλαιστινιακό, ο Ομπάμα είπε ότι είναι η ώρα να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία τονίζοντας πως διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια επίλυσης του Μεσανατολικού.

Σκληρή κριτική στις ΗΠΑ από την πρόεδρο της Βραζιλίας

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ κατήγγειλε σήμερα μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων και δήλωσε ότι η χώρα της θα υιοθετήσει νομοθεσία και τεχνολογία που θα την προστατεύσουν από την παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών.

«Η ανάμιξη με αυτό τον τρόπο στις ζωές πολιτών και τις υποθέσεις άλλων κρατών αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ως τέτοια είναι αντίθετη με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, και κυρίως μεταξύ κρατών που έχουν σχέσεις φιλίας», υπογράμμισε η Ρουσέφ στην ομιλία της.

«Το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο οι παράνομες παρακολουθήσεις έχουν στόχο να προστατεύσουν τις χώρες από την τρομοκρατία είναι αβάσιμο», πρόσθεσε η πρόεδρος της Βραζιλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα