Συρία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Δαμασκού

Τέτοιες ήταν κι αυτές που έκαναν τον γύρο του κόσμου σήμερα και έδειχναν γυναίκες να κλαίνε πάνω από διαμελισμένα πτώματα παιδιών διασκορπισμένων σε έναν αγρό στην Ανατολική Γούτα, κοντά σε αντιαεροπορική βάση στα όρια της πόλης Μουλέιχα, πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Δαμασκού. Παράλληλα, οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ εντείνουν τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Δαμασκού με αποτέλεσμα σήμετα να βρουν τον θάνατο τουλάχιστον 26 άνθρωποι εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά.

Εκτιμάται ότι αυτή η επιχείρηση των καθεστωτικών δυνάμεων ήταν η πιο σκληρή, αφότου

οι αντάρτες κατέλαβαν μια βάση ελικοπτέρων και πυραύλων κοντά στη Δαμασκό πριν από δύο μήνες στο δρόμο προς το κύριο διεθνές αεροδρόμιο, πλησιάζοντας αργά αλλά σταθερά πιο κοντά προς τη Δαμασκό.

«Το καθεστώς έχει τρελαθεί σήμερα με τους βομβαρδισμούς. Τα πλάνα που έρχονται είναι σπαραχτικά. Μεταξύ των νεκρών είναι μια μητέρα, η Χέμπα αλ-Λάχαμ, και τα τρία παιδιά της που έπαιζαν σε ένα χωράφι στη Χάζεχ», δήλωσε η ακτιβίστρια Γιασμίν αλ-Σάμι.

Μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σχολίασε πως οι δυνάμεις του Άσαντ βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στην προσπάθεια να εξασθενίσουν την υποστήριξη προς τους αντάρτες. «Αυτή είναι η τελευταία βάση που αντιστέκεται στα ανατολικά ανάμεσα στους αντάρτες και στη Δαμασκό. Είναι ένα τεράστιο συγκρότημα και το καθεστώς βομβαρδίζει σφοδρά για να αποτρέψει τους αντάρτες από το να εξαπολύσουν συνολική επίθεση για να την καταλάβουν», εξήγησε.

Εδώ και μήνες οι αντάρτες ενισχύουν τις γραμμές ανεφοδιασμού στην Ανατολική Γούτα. Ωστόσο, οι μαχητές της αντιπολίτευσης υπολείπονται σε αριθμούς και βαριά όπλα για να επιτεθούν στη Δαμασκό, όπου υπολογίζεται ότι έχουν τη βάση τους κυρίως 70.000 Αλαουίτες στρατιώτες.

Παρέμβαση της Ρωσίας για ειρηνευτικό διάλογο

Από την πλευρά της η Ρωσία δια στόματος Λαβρόφ κάλεσε την αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Έτσι, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Ο πρόεδρος Άσαντ ανέλαβε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να προσκαλέσουν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης σε διάλογο. Ναι, οι πρωτοβουλίες αυτές πιθανόν να μην πηγαίνουν αρκετά μακριά. Πιθανόν δεν θα φανούν σοβαρές σε κάποιους, αλλά είναι προτάσεις» και κατέληξε: «Αν ήμουν στη θέση της αντιπολίτευσης, θα πρότεινα τις δικές μου ιδέες αποκρινόμενος στο πώς μπορεί να εγκαθιδρυθεί ένας διάλογος».

Keywords
Τυχαία Θέματα