ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομη και εξοντωτική η προφυλάκιση Σακκά

Ο Κ. Σακκάς συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2010. Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει. Δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και στις 5 Απριλίου 2012 προφυλακίστηκε εκ νέου. Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με το άρθρο 288 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες) συμπληρώθηκε, ενώ η πρώτη του δίκη

δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) μόλις ξεκίνησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες,σημειώνοντας ότι κινδυνεύει να μείνει τρία χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί.

Σημειώνεται ότι ο Κ. Σακκάς είναι απεργός πείνας και νοσηλεύεται ήδη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας.

«Η παράνομη προσωρινή κράτησή του Κ. Σακκά είναι άλλη μια περίπτωση δικαστικής αυθαιρεσίας που τη ζοφερή αυτή περίοδο απολαμβάνει όχι μόνο της ανοχής, αλλά και της εγκρίσεως της παρά τo Σύνταγμα εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το δίκαιο του εχθρού και η υποκατάσταση της δικαστικής συνείδησης από την ανάγκη και τη σκοπιμότητα πλήττουν ανεπανόρθωτα τη σχέση της Δικαιοσύνης με τον πολίτη, ενώ εκθέτουν και τη χώρα διεθνώς, καθώς η παράταση της κράτησης συνιστά ευθεία παραβίαση της ΕΣΔΑ», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσον αφορά στην επίθεση που εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. με αφορμή τη στάση του απέναντι στο ζήτημα, το κόμμα της Αριστεράς αναφέρει ότι η τήρηση της νομιμότητας και ο σεβασμός των θεμελιωδών αρχών της Δικαιοσύνης «είναι η ουσία του ζητήματος, την οποία δεν μπορεί να κατανοήσει η ακροδεξιά του κ. Σαμαρά».

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θέτει σε αμφισβήτηση βασικές αρχές του σύγχρονου Δικαίου, μεταφέροντας παράλληλα την αναρχία από τη σφαίρα της πολιτικής ιδεολογίας στη σφαίρα της εγκληματικότητας. Η Ν.δ. αναφέρει: «Ας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μαθήματα Δημοκρατίας και τις υποδείξεις στη Δικαιοσύνη για προστασία κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Ας σεβαστεί, έστω και για μία φορά, τους θεσμούς και ας πάψει να υπερασπίζεται κάθε λογής κατηγορούμενο για αναρχία και τρομοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα