Τα εθνικά θέματα στο προσκήνιο

08:44 9/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Πρόκειται για δύο ζητήματα στα οποία τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσολάβηση. Βέβαια, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικά για το Κυπριακό, σύμφωνα με τους αναλυτές η χρονική συγκυρία προσδίδει στη συνάντηση αυξημένη σημασία, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, συζητείται ως ένα πρώτο βήμα που θα συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος, η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η επαναλειτουργία, υπό τον

έλεγχο της Ε.Ε., του λιμένος της πόλης, ώστε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή προϊόντων από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Στην συνάντηση με τον Τζον Κέρι, κατεγράφη το προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.
Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.
Αλλά και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υπάρχει κινητικότητα. Η Αθήνα έχει απορρίψει την πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για ονομασία των Σκοπίων «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς υπάρχει μεν γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά ουσιαστικά αφορά το πολίτευμα και όχι την ονομασία της χώρας. Ο ΟΗΕ ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με τα δύο μέρη.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις επιβεβαιώνοντας την στενή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει επίσης συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί επίσης, τα γραφεία των New York Times, θα γίνει δεκτός και από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, ενώ θα έχει γεύμα με ομογενείς επιχειρηματίες.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Ground Zero και το σημείο ανέγερσης του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα