Τα κρυφά σημεία για την Ελλάδα

Τα «κρυφά» σημεία της συμφωνίας στις Βρυξέλλες αποκαλύπτει το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει της οποίας άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Μέσα από τις σελίδες της έκθεσης, προκύπτει ότι σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται το «κούρεμα» εάν δεν επιτευχθεί η προσδοκώμενη μείωση του χρέους, ενώ περιγράφεται και ο μηχανισμός που θα επιτρέψει να ασκείται ασφυκτικός έλεγχος στα δημόσια οικονομικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ε.Ε. υπολογίζει γύρω στα 600 εκατ. ευρώ

το όφελος στο χρέος από την εμπλοκή των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Αναφέρει ακόμη ότι το δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων από τα δάνεια του EFSF θα είναι έντοκο και δεν θα προκαλέσει ζημία στον μηχανισμό. Η επαναγορά χρέους απευθύνεται και σε ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε ξένο δίκαιο και τα οποία δεν μπήκαν στο PSI.

Ακόμη, επισημαίνει ξεκάθαρα ότι για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 θα υπάρξουν και νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη.

Εξηγεί ότι εξαιτίας των μεταθέσεων στις πληρωμές δανείων η Ελλάδα μετά το 2022 θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικό όγκο χρεών τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην επιστροφή της στις αγορές.

Ταυτόχρονα περιγράφει με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον μηχανισμό ελέγχου των δαπανών, όπως μεταξύ άλλων εισηγείται την ενίσχυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Παράλληλα, προβλέπει ότι θα μπορεί το ΥΠΟΙΚ να βάλει υπό τον άμεσο έλεγχό του φορείς που δεν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα