ΤΑ ΣΠΑΕΙ…Ο ΦΑΪΜΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΕΚΤ

22:05 5/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Στις δηλώσεις του Βέρνερ Φάιμαν, που ζήτησε ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και απεριόριστο δανεισμό από την ΕΚΤ, η απάντηση της Γερμανικής καγκελαρίας ήταν καυστική.

Πιέσεις ασκεί πλέον ανοικτά ασκεί ο Βέρνερ Φάιμαν, Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, στην Γερμανία να κάνει ένα βήμα μπροστά, ενισχύοντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, πράγμα που θα συνοδεύεται και με απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε

συνέντευξή το, ο Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε (σ.σ. και δεν είναι η πρώτη φορά) πως «οι χώρες του Νότου μπορούν να συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τα άλλα κράτη-μέλη, καθώς σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης αυτών των χωρών, όχι μόνο θα πληγούν και οι εξαγωγές των υπολοίπων κρατών, αλλά και οι χώρες του Νότου δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους». Έτσι, κάλεσε την Γερμανίδα ομόλογό του να είναι πιο διαλλακτική με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Εμείς έχουμε τόσο χαμηλά επιτόκια δανεισμού, γιατί οι πιστωτές είναι σίγουροι ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας, αν όμως καταρρεύσει ολόκληρη η ομάδα, θα πληγούμε κι εμείς οι καλύτεροι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Αν και το μήνυμα εστάλη στο Βερολίνο, η απόκριση ήταν ιδιαιτέρως επικριτική, με τον Ελμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτή του κόμματος της Μέρκελ να επισημαίνει ότι: «ο κ. Φάιμαν θα πρέπει να δει πως υπάρχει κάποια σειρά πραγμάτων και στην αρχή έρχονται τα προγράμματα λιτότητας και οι διαρθρωτικές αλλαγές και μετά μπορεί η ΕΚΤ να αναλάβει περισσότερες δραστηριότητες». Υπογράμμισε δε πως Βερολίνο και Βιέννη έχουν τα ίδια συμφέροντα και «μέχρι τώρα ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο», για να καταλήξει: «Γι’ αυτό δεν κατανοώ τις θέσεις του κ. Φάιμαν!».

Keywords
Τυχαία Θέματα