Τα τρία βέτο της Τρόικας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Χαρακτηρίζοντας ως «απροσδιόριστο» τον χρόνο επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, η τρόικα ουσιαστικά ρίχνει το «μπαλάκι» στην Κυβέρνηση να κλείσει τις εκκρεμότητες για να λάβει την δόση.

«Απομένει αρκετή δουλειά για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων», διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

που μιλούν για «απροσδιόριστο» χρόνο επιστροφής της τρόικα στην χώρα: Εάν προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει κάποιος τις τοποθετήσεις αυτές του εκπροσώπου της Κομισιόν, εύκολα βγάζει το συμπέρασμα ότι οι πιστωτές επιμένουν να τηρούν σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα. Για την δόση του 1 δισ. λένε πάντως πως εφόσον η Ελλάδα «κλείσει» τα προαπαιτούμενα δεν θα χρειαστεί συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευσή της, αλλά μια απόφαση του Euroworking Group.

Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής της τρόικα αποχώρησαν και άφησαν πίσω τους … «καυτά μέτωπα» πολλών δισ. ευρώ: Τρία είναι τα μεγάλα «αγκάθια» για την Κυβέρνηση. Το ασφαλιστικό, ο νέος φόρος ακινήτων και μέτρα είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνονται απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα με αντικείμενο τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων εν όψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή. Η τρόικα, κατά τον πρόσφατο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, αναγόρευσε σε ύψιστη δημοσιονομική προτεραιότητα τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, η «τρύπα» στα ταμεία υπερβαίνει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, οι πιστωτές δεν συζητούν προς το παρόν βελτιώσεις στην κλίμακα των αστικών ακινήτων, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εάν γίνουν αλλαγές τότε είναι πολύ πιθανόν να ανάψουν «κόκκινο φως» στο σχέδιο και σε αυτή τη περίπτωση η μόνη εναλλακτική που υπάρχει είναι η διατήρηση του ισχύοντος φόρου, δηλαδή του αποκαλούμενου χαρατσιού της ΔΕΗ.

Επιπλέον συνεχίζουν να θέτουν «βέτο» στο ζήτημα των επαγγελματικών μισθώσεων, εμμένοντας σε «απελευθέρωση» τους, ενώ για το σχέδιο της Κυβέρνησης να δίνει ..προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης θέτουν ενστάσεις. Όπως λένε είναι πιθανόν να λάβει κάποια οικογένεια τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης αλλά τελικά να μην τα χρησιμοποιήσει για προμήθεια πετρελαίου αλλά για να καλύψει το κόστος του ηλεκτρικού στην περίπτωση που χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή της κλιματιστικό ή να καλύψει το κόστος καυσόξυλων, φυσικού αερίου, πέλετς κτλ. τα οποία πέρυσι είχαν εξαιρεθεί πέρυσι από την επιδοματική πολιτική.

Οι επικεφαλής της τρόικα θα επιστρέψουν και θα παραμείνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι και τα τέλη Νοέμβρη, εποπτεύντας «κωδικό προς κωδικό» τον τελικό «λογαριασμό» με όλα τα μέτρα που θα συνοδεύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, πια. Τότε είναι που θα πρέπει να καθοριστεί και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015- ’16 και τα μέτρα που θα το … συνοδεύουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα