Ταξίδι – crash test Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πολιτική χροιά θέλει να δώσει –έστω και στο παρασκήνιο- σε αυτό τον γύρο διαπραγμάτευσης με την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς και επιχειρεί να περάσει το μήνυμα στους πιστωτές πως η Ελλάδα δεν αντέχει νέα μέτρα.

Παρασκηνιακά η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους δανειστές να δεχτούν να στηρίξουν

μελλοντικές αποφάσεις για τη χώρα μας πάνω στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά. Σκοπός της έκθεσης, είναι να υπάρχει αντίλογος στη διαπραγμάτευση, ο οποίος σχετίζεται και με την επόμενη δέσμη μέτρων.

Ακόμη, θέλει να πείσει ότι το χρηματοδοτικό κενό -που ήδη τρέχει- πρέπει να αντιμετωπιστεί με λύση-εξπρές, ει δυνατόν μέσα στον Νοέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι εκτιμά πως το ΔΝΤ προτίθεται να αναδείξει το θέμα μετά τις γερμανικές εκλογές, θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι σεναριολογία που θα κρατήσει μήνες μόνο ζημιά θα κάνει στην οικονομία τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης. Το Μαξίμου επιδιώκει να έχει τελικό σχέδιο εγκεκριμένο μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μην μπλεχτεί η υπόθεση και με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. που αρχίζει τη 1η Ιανουαρίου.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών εκτιμούν πως το θέμα δεν θα κλείσει τόσο σύντομα και τόσο εύκολα.
Το χρηματοδοτικό κενό, ωστόσο, τρέχει ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου και έχει να κάνει με το 1 δισ. ευρώ από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων που μεταφέρθηκαν από το 2013 στο 2014, καθώς και από τις δυσκολίες της πλήρους επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες μέσω του προγράμματος ANFA.

Και οι δύο αυτές παράμετροι έχουν ήδη συνυπολογιστεί στα φετινά έσοδα και θα πρέπει -μετά από απαίτηση του ΔΝΤ- να βρεθεί τρόπος κάλυψής τους μέχρι το Eurogroup του Οκτωβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό κενό από τις δύο αυτές παραμέτρους είναι επιπρόσθετο εκείνου που ήδη γνωρίζουμε και περιλαμβάνεται στις εκθέσεις της τρόικας. Συνεπώς η πίεση είναι μεγάλη.

Η στάση των δανειστών όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει σκληρή, οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών: Η «χαλάρωση» που επιθυμεί η Αθήνα δύσκολα θα προκύψει και σε κάθε περίπτωση θα είναι προϊόν των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα