Τέλος στην κουβέντα περί κατώτατου μισθού

Να κλείσει ένα μέτωπο που ταλάνισε επί ημέρες την κυβέρνηση θα επιδιώξει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του, ώρα 14:00, προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Εν προκειμένω το ζήτημα με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις από τους επιτελείς του να περιλάβει στην ομιλία του, που θα αφορά κυρίως το ΕΣΠΑ αλλά και την ανάγκη ταχείας υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ρητή αναφορά στο ζήτημα

που άνοιξε με την προ ημερών αναφορά Μέργου. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να υπογραμμίσει ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού ενώ δεν αποκλείεται να βάλλει και κατά όσων επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία. Επίσης, θα υπάρξει αναφορά στο μείζον ζήτημα της ανεργίας, μετά και το σοκ των νέων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, πάντοτε στη λογική ότι η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά και η προσέλκυση επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη και την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για ριζική μείωση της ανεργίας σε βάθος τετραετίας.

Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν ήταν ξεκάθαρο αν και τί περιεχομένου αναφορά θα υπάρχει ως προς τη δανειακή σύμβαση και τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το λάθος πολλαπλασιαστή. Αν κρίνει κανείς από την απάντηση «Δεν το γνωρίζω. Απ’ ότι φαίνεται όχι» του κ. Γ. Στουρνάρα μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στο μνημόνιο, η κυβέρνηση βάζει χαμηλά τον πήχη.

Όπως περιέγραψε ήδη από χθες το matrix24.gr, ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί διαλυτική τη σχετική συζήτηση, γνωρίζοντας ότι περιθώρια για θαύματα δεν υπάρχουν, ενώ εκτιμά ότι μέσω αυτής σταδιακά δημιουργείται κλίμα αποδοχής των, κατά το Μαξίμου εκτός πραγματικότητας, θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, ενδεχόμενη «κατάθεση των όπλων» θα άφηνε την κυβέρνηση εκτεθειμένη στην κριτική ότι δεν εκμεταλλεύεται ένα αναγνωρισμένο από τους εταίρους της λάθος. Το πλέον πιθανό, εφόσον ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να αναφερθεί στο ζήτημα, είναι ο κ. Σαμαράς να τονίσει τις βελτιώσεις που ήδη υπάρχουν στο δανειακό πρόγραμμα, τις ευνοϊκές για την Ελλάδα ρήτρες σχετικά με το βάθος της ύφεσης και να επισημάνει ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής, με στόχο όχι τις εντυπώσεις αλλά την ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα