«Τεστάρει» τις αγορές η Αθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην σκιά του Eurogroup όπου κατά δήλωση Στουρνάρα η Αθήνα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την δόση των 4,2 δισ. ευρώ -ελπίζοντας να της προκύψει …διπλή- το δημόσιο βγαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα στις αγορές.

Έτσι, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων ύψους 1 δισ. ευρώ την ερχόμενη Τρίτη.

Την περασμένη Τετάρτη

η ελληνική δημοκρατία μέσω εντόκων εξάμηνης διάρκειας συγκέντρωσε ποσό 1,3 δισ. με επιτόκιο 4,2%.
Όπως όμως διαμορφώνεται το κλίμα στις αγορές -θετικό για την Ελλάδα- κάτι που αποτυπώνεται και στην αποκλιμάκωση των spreads, έχουν κάνει ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να σκέπτονται το ενδεχόμενο μήπως θα μπορούσε να δοκιμασθεί με μικρές εκδόσεις η πρόθεση των αγορών και απέναντι σε νέα ελληνικά ομόλογα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πάντως με δηλώσεις του τονίζει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν αναμένεται πριν από το 2014.

Όπως και να έχει επί του παρόντος, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων από το ΥΠΟΙΚ δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών επενδυτικών κύκλων στην απορρόφησή τους πλέον συμβάλει και το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών πέραν των ελληνικών τραπεζών.

Αυτή την στιγμή, μετά το PSI και την επαναγορά, οι ιδιώτες έχουν πλέον μόλις το 10% του ελληνικού χρέους το οποίο φτάνει τα 370 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 187% του ΑΕΠ της χώρας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πάντως με βάσει αυτά τα δεδομένα ότι «το μόνο που στέκεται εμπόδιο στο να βγει και πάλι η Ελλάδα στις αγορές είναι το χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας».

Είναι ένας από τους λόγους που έχει ανάψει για τα καλά η κουβέντα περί νέου «κουρέματος» αυτή την φορά του δημοσίου χρέους : Και είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ έως τώρα στάθηκε αποφασιστικά στη γραμμή ότι οι όροι στα δάνεια που έδωσε δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά με 28 δισ. δολάρια «άνοιγμα» στην Ελλάδα, 16 φορές τη συμμετοχή της χώρας στο ΔΝΤ, η θέση αυτή δείχνει τώρα μη βιώσιμη, ειδικά αν η Ελλάδα θέλει να γυρίσει στις αγορές.

Και αιτιολογεί τη θέση του Ταμείου που πλέον επιμένει στο «κούρεμα» των δανείων του δημόσιου τομέα προς την Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα