Θα ξεπεράσουν φέτος τους 25.000 οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία

Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που πηγαίνουν μετανάστες στη Γερμανία σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW). Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του δικτύου Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, «αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τις 25.000 οι Έλληνες που μεταναστεύουν στη Γερμανία», ενώ εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα με την εγκατάσταση Ελλήνων νεομεταναστών στη Γερμανία και το DHW, μαζί με ελληνικούς φορείς, τη Μητρόπολη της Γερμανίας, δημοτικούς συμβούλους ελληνικής καταγωγής και

άλλους, συμμετείχε στην ίδρυση του δικτύου «Diakonie».

Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του δικτύου αποτέλεσε η φετινή έκδοση ενός δίγλωσσου οδηγού για τον προσανατολισμό και τη διευκόλυνση των νεοφερμένων Ελλήνων πάνω σε θέματα εργασίας, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για θέματα διαμονής, κοινωνικής ασφάλισης, κατοικίας, σχολείων κ.ά. «Αυτό που προτρέπουμε να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται σοβαρά να έρθουν να εργαστούν στη Γερμανία, είναι να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς της χώρας, αλλά και σε εμάς», λέει ο κ. Κοτσαμπόπουλος. Επισημαίνει, δε, ότι «καλό θα ήταν να ενημερωθούν πριν έρθουν στη Γερμανία», τονίζοντας για άλλη μία φορά, ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο, για ανειδίκευτους και όσους δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, να εργαστούν στη Γερμανία».

Ο κ. Κοτσαμπόπουλος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ως μέλος της αποστολής του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ. Συμμετείχε στις εργασίες της 3ης Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, εκπροσωπώντας το DHW, έναν φορέα που από την ίδρυσή του, το 1993 «χτίζει» γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Ο αντιπρόεδρος του DHW εστιάζει στα θέματα Παιδείας, έναν τομέα στον οποίο η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία. Χαρακτηρίζει δε ως πολύ θετική την εισήγηση του Γερμανού Ομοσπονδιακού Υφυπουργού Παιδείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Τόμας Ραφέλ, στην 3η Ελληνο-Γερμανική Συνάντηση, για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της δυαδικής εκπαίδευσης.

«Η Γερμανική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σχετική συμφωνία με την Ισπανία για την ανταλλαγή εμπειριών στα θέματα της τεχνικής εκπαίδευσης. Αυτό θέλαμε να γίνει και με την Ελλάδα», τονίζει και επισημαίνει πως «η δημιουργία μίας «task force» είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». «Το δεύτερο, επίσης σημαντικό, θέμα που ανακοίνωσε ο κ. Ραφαέλ, είναι ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει για τέσσερα χρόνια, ένα ελληνο-γερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 20 εκ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Κοτσαμπόπουλος. Και συνεχίζει: «Αυτό που επιδιώκουμε συστηματικά, ως DHW, εδώ και 19 χρόνια, είναι να συμβάλουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και στη δικτύωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Γερμανία. Η προώθηση βέλτιστων πρακτικών πιστεύουμε ότι θα συμβάλει για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα