ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

«Δεν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από όσα προβλέπονται στην δανειακή σύμβαση» διεμήνυσε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας της Ελλάδας μετά την 3ωρη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

με τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο ραντεβού μετείχαν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος και στελέχη της ΤτΕ και του ΓΛΚ.

Ενόψει και της έλευσης των επικεφαλής της τρόικα επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και η προώθηση των διαδικασιών που αφορούν στον καθορισμό των όρων.

Η εκτίμηση της ΤτΕ είναι ότι δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερο ποσό από το προβλεπόμενο (τα 50 δισ. ευρώ) για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ενώ για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης η διαδικασία θα προχωρήσει βάσει των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο.

Το ζήτημα της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν τέθηκε -όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές- στο τραπέζι των συζητήσεων που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Γιώργο Προβόπουλο.

Η συνάντηση των δύο αντρών έγινε σε μια χρονική στιγμή, που πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα, αντίθετα με την αρχική προσέγγιση, προκρίνει η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με την έκδοση κοινών μετοχών ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί λογιστικές τροποποιήσεις που θα περιόριζαν το ύψος των απωλειών των τραπεζών και κατ’ επέκταση το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με αναλυτές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να απαιτηθούν περισσότερα από 50 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το εγχείρημα. Μόνον για την οριστική αντιμετώπιση της Αγροτικής Τράπεζας υπολογίζουν ότι μπορεί να απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι αν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ –πολύ περισσότερο αν τα ξεπεράσει- τότε περιορίζονται δραματικά οι πιθανότητες εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί. Πλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετατίθεται για το τέλος του έτους. Το σημαντικό είναι ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης με την ενίσχυση των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών -Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ. Αν όλα πάνε καλά και η νέα κυβέρνηση εξασφαλίσει το πράσινο φως από το Eurogroup για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής τότε μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να εκταμιευτεί η δεύτερη και τελευταία δόση των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα κεφάλαια αυτά θα έπρεπε ήδη να έχουν εκταμιευτεί.

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

 

Keywords
Τυχαία Θέματα