Τί αλλάζει για επιχειρήσεις – επαγγελματίες

Δεν αποκλείεται να διογκωθεί η φοροδιαφυγή λόγω της αδυναμίας καταβολής των μεγάλων φόρων που θα προκύψουν το 2013. Ειδικότερα οι αλλαγές όπως αυτές προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

-Ο.Ε. – Ε.Ε.: Αυξάνεται οι φόροι για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρίες, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας). Ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην

γ΄ κατηγορίας) το συνολικό καθαρό εισόδημά τους υποβάλλεται σε φόρο 26% (δηλαδή θα φορολογούνται όπως οι ανώνυμες εταιρίες και οι ΕΠΕ).

-Ελεύθεροι επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις: Θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους με συντελεστές που διαμορφώνονται ως εξής:

• 26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ.

• 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Με την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται σημαντικά. Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 30.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο 5.320 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 7.800 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία για τα εισοδήματα του 2013 φόρο ύψους 2.600, ενώ με την υφιστάμενη κλίμακα ο φόρος ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών μειώνεται κατά 50% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου:

«Ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

• Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές».

-Α.Ε. – ΕΠΕ: Με τις νέες ρυθμίσεις ευνοούνται οι επιχειρήσεις που διανέμουν ως μέρισμα μέρος των κερδών τους καθώς η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί από το 40% που ανέρχεται σήμερα στα επίπεδα του 32,8%. Αντίθετα επιβαρύνονται οι εταιρίες που επανεπενδύουν το σύνολο των κερδών τους.

Ειδικότερα:

- Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει σήμερα.

- Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που ανέρχεται σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα