ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

07:40 5/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Έρχονται τα «Πρατήρια παροχής Καυσίμων και Ενέργειας». Τέλος η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας για τα πρατήρια.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ρυθμίσεις που εξορθολογίζουν την αγορά των πρατηρίων προβλέπει ο νέος νόμος 4070/2012, «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις», όπου αυτές τις ημέρες βγαίνει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση επανακαθορίζεται η μέχρι πρότινος απαγορευτικής ελάχιστης απόστασης ασφαλείας 80 μ. των πρατηρίων καυσίμων από κτίρια συγκεκριμένης χρήσης και χώρους συνάθροισης κοινού, ως προϋπόθεση

ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων, η οποία τίθεται πλέον στην απόσταση των 30 μ. για την περίπτωση των υγρών καυσίμων και 50 μ. για την περίπτωση των πρατηρίων υγραερίου ή ακόμη του εκμηδενισμού των παραπάνω αποστάσεων με την λήψη κατάλληλων προστατευτικών μέτρων, αποδεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικό αριθμό ακινήτων και δίνοντας σε αυτά τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αξιοποιήσεις περισσότερο εύρωστες επιχειρηματικά.

Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, έπρεπε μέχρι το 2017 δηλαδή σε 5 χρόνια από σήμερα να απομακρυνθούν δηλαδή να κλείσουν όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων που σε ακτίνα 80 μ. από αυτά υπήρχαν κτίρια με χρήσεις, καφετέριας, εστιατορίου σούπερ μάρκετ, γραφείων, ξενοδοχείων με πληθυσμό παν ω από 50 άτομα καθώς και κτίρια εκκλησιών, σχολείων, νοσοκομείων κλπ. εκτιμάται δηλαδή ότι σε 5 χρόνια θα έπρεπε να κλείσουν περισσότερα από 3.000 πρατήρια σε σύνολο περίπου 6.000 λειτουργούντων σήμερα πρατηρίων υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή σχεδόν το 50% οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Με τον παραπάνω νόμο όμως, το κάθε πρατήριο υγρών καυσίμων αφού λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Με αντίστοιχες ρυθμίσεις στο νόμο 4070/2012 ενισχύεται η λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων οπότε ο κλάδος αυτός που σήμερα όπως πολλοί άλλοι, βιώνει εντονότατα την οικονομική κρίση, σαφώς ανακουφίζεται.

Πέραν των καυσίμων υγραερίου και πετρελαίου σε ανοδική πορεία βρίσκονται τα βιοκαύσιμα, η ηλεκτροκίνηση, ενώ μακρινό δεν φαντάζει ακόμα ούτε το υδρογόνο. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο παλιός όρος των πρατηρίων υγρών καυσίμων δίνει τη θέση του σε ένα νέο όρο των «Πρατηρίων παροχής Καυσίμων και Ενέργειας», τα οποία δεδομένου ότι τα συμβατικά πρατήρια διαθέτουν ήδη στρατηγικά σημεία για την εξυπηρέτηση των κυκλοφορούμενων οχημάτων με καύσιμα, θα πρέπει από αυτά να διατίθενται και όλες οι άλλες δυνατές μορφές καυσίμων και ενέργειες που θα απαιτεί η μετακίνηση του μέλλοντος.

Περισσότερο άμεση και επιτακτική κρίνεται βεβαίως η εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικής ενέργειες για την φόρτιση των συσσωρευτών των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων η χρήση των οποίων εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως.
Επίσης με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών πρατηριούχων της χώρας που είναι η καθιέρωση του «Υπευθύνου Λειτουρ

Keywords
Τυχαία Θέματα