Τι αλλάζει σε αποζημιώσεις, μισθούς, ωράρια, συντάξεις

Τα πάνω κάτω στη ζωή των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, ακόμη και των ανέργων φέρνει το νέο Μνημόνιο. Οι αλλαγές που ταράζουν τις ισορροπίες στο εύθραυστο οικοδόμημα της συγκυβέρνησης πρωτίστως ανατρέπουν σχεδιασμούς χρόνων σε εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους. Από τις ανατροπές δεν γλυτώνουν ούτε καν οι άνεργοι, που θα δουν τα επιδόματά τους, κυρίως τα εποχικά, να κόβονται…

Το matrix24.gr παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα μέτρα, που εφόσον παραμείνουν ως έχουν – γιατί υπάρχει και το αρνητικό ενδεχόμενο η

άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα εργασιακά να «ενεργοποιήσει» την απειλή της Τρόικας των δανειστών ότι θα αποσύρει τις βελτιώσεις της προηγούμενης εβδομάδας – θα αλλάξουν άρδην τον εργασιακό και ασφαλιστικό χάρτη της χώρας.

Εργασία: φθηνότερη είσοδος- έξοδος αλλά και παραμονή

Έως και 50% φθηνότερα θα κοστίζουν από την αρχή του 2013 και εφεξής οι απολύσεις. Αλλά και οι κατώτατοι μισθοί θα μειωθούν, από τον Απρίλιο του νέου έτους, αφού θα κοπεί το επίδομα γάμου, για το οποίο η ΔΗΜΑΡ δίνει μάχη έως και την τελευταία στιγμή, ενώ η Τρόικα αντιστέκεται σθεναρά.

Παράλληλα θα κοπούν οι υπερωρίες καθώς μέσω διευθέτησης θα εργάζονται πλέον ο «πέραν του ωραρίου» χωρίς καμία πρόσθετη – υπερωριακή αμοιβή.

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα διαπραγματευτεί σήμερα ο Π. Τσακλόγλου στο Euro Working Group, έως τον Απρίλιο, το υπουργείο Εργασίας θα έχει θέσει σε εφαρμογή έναν νέο μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού.  Οι τριετίες διασώθηκαν προς το παρών, και μέχρι νεοτέρας, χάθηκε όμως το επίδομα γάμου, οδηγώντας τους μισθούς σε μείωση κατά τουλάχιστον 10%.

Το συγκεκριμένο επίδομα θα μπορεί να καταβάλλεται «μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ». Όμως, κι εδώ ερχόμαστε στο επόμενο πρόσκομμα που σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ εμποδίζει την οποιαδήποτε πιθανότητα ψήφισής του από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, την «επεκτασιμότητα». Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) δεν κηρύσσεται πλέον ως «υποχρεωτική». Η επέκτασή της που μέχρι σήμερα γίνεται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, πλέον καταργείται. Έτσι η ΕΓΣΣΕ και κάθε άλλη σύμβαση θα δεσμεύουν πλέον, μόνο τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου οι απολύσεις θα γίνουν αυτόματα φθηνότερες έως και 50%. Το μέτρο αφορά σε όσες απολύσεις γίνουν μετά από προειδοποίηση. Μόνον που πλέον, η προειδοποίηση γίνεται πιο εύκολη, αφού ο χρόνος μειώνεται από 1 έως μάξιμουμ 4, έναντι 6 που ισχύει σήμερα.

Λίγο πιο ακριβές από τις… προειδοποιημένες, επίσης όμως, φθηνότερες γίνονται και οι απολύσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Η αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά μέχρι τα 12 μηνιάτικα που αντιστοιχούν σε 16 χρόνια και από εκεί και πάνω θα καταβάλλεται ένα «έξτρα» ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται για όλους τους επιπλέον μήνες που δικαιούται ο εργαζόμενος, με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.

Ανοίγει και ο δρόμος για την φθηνότερη 6ήμερη εβδομαδιαί

Keywords
Τυχαία Θέματα