Τί αλλάζει στη ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία

07:52 3/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακόμα και σε επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλλει ούτε τις εισφορές του τρέχοντος έτους, ετοιμάζεται να προσφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση θα δίνεται η ευκαιρία σε όσους έχουν δημιουργήσει φέτος χρέη προς το ΙΚΑ, να τα τακτοποιήσουν με υπαγωγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Έτσι, «ανοίγει ο δρόμος» για να τακτοποιηθούν ταυτόχρονα και όσα παλαιότερα χρέη υπάρχουν, μέσω της υπαγωγής στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» που δίνει τη δυνατότητα

46 δόσεων.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στη νέα ρύθμιση. Πρώτα όμως θα πρέπει να πειστεί και η τρόικα ότι οι παραπάνω ενέργειες, θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θέλει να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο, για να έχει μια πλήρη εικόνα της νέας ρύθμισης, η οποία ως τώρα κινείται σε «ρηχά νερά». Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες του ΙΚΑ, εκτιμούν ότι με τους ρυθμούς εσόδων που αποφέρει είναι ζήτημα αν εισπραχθούν έως το τέλος του έτους 200.000.000 ευρώ, όταν ο στόχος ήταν να αποφέρει έσοδα 500.000.000 ευρώ το λιγότερο.

Το ΙΚΑ πάντως για να βοηθήσει κάπως την πορεία της ρύθμισης, εξέδωσε εγκύκλιο χθες, σύμφωνα με την οποία αίρεται η φραγή υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) σε όσους εργοδότες – οφειλέτες θέλουν να υπαχθούν στη «Νέα Αρχή». Η άρση ισχύει μόνο για τον Αύγουστο και μόνο για όσους υποβάλλουν μέσα στο μήνα αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της καινούργιας ρύθμισης. Με αυτή την προϋπόθεση, η ΑΠΔ θα μπορεί να κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους σε υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησής τους.

Και αυτό γιατί τα έσοδά του ήταν σημαντικά μειωμένα και κατά τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, τα 792.627.747 ευρώ έφτασαν τα έσοδα του ταμείου τον Ιούνιο, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του ’12, κατά 88.989.415 ευρώ. Τον Ιούλιο, πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας ρύθμισης, τα έσοδα εκτιμάται ότι μπορεί να παρουσιάσουν μικρή βελτίωση. Ήδη τα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τον Ιούλιο τα 92.662.187 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20,8% σε σχέση με τα έσοδα που είχαν εισπραχθεί ένα χρόνο πριν.

Keywords
Τυχαία Θέματα