Τι απαντά ο Καψής στην ΠΟΣΠΕΡΤ

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ όπου αναφέρει μεταξύ άλλων για τη λίστα των 577 ατόμων: «Στη λίστα αυτή καταγράφονται κραυγαλέες περιπτώσεις αναξιοκρατίας και παραβίασης ακόμα και των κριτηρίων της ίδιας της προκήρυξης. Παράδειγμα πρώτο. Τρεις οικονομικοί συντάκτες, ισάριθμοι παρουσιαστές και αρκετοί ρεπόρτερ εργάζονται ήδη σε άλλο μέσο. Παράδειγμα δεύτερο. Συνεργάτης του υπουργού ,Σίμου Κεδίκογλου επιλέχθηκε ”αξιοκρατικά” για το πολιτικό ρεπορτάζ. Παράδειγμα τρίτο. Εργαζόμενοι της ΕΡΤ

παρά την πριμοδότηση των 200 μορίων βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη από «εκλεκτούς» χωρίς τυπικά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Παράδειγμα τέταρτο. Μουσική παραγωγός εμφανίζεται πρώτη στην κατάταξη των εικονοληπτών. Παράδειγμα πέμπτο. Μηχανικός αυτοκινήτων, 55 ετών, επιλέχθηκε για τη θέση εναερίτη συντηρητή ιστών. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμπλοκή με τη δικαιοσύνη».

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ εδώ

Βάσει της ανακοίνωσης αλλά και των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν ο κ. Καψής ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει και με επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή χθεσινά ρεπορτάζ και σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα στοιχεία για τη διαδικασία μοριοδότησης όσων έκαναν αίτηση να προσληφθούν με δίμηνη σύμβαση στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

• Η διαδικασία και η επεξεργασία των στοιχείων έγινε αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης.

• Ο πίνακας που δημοσιοποιήθηκε έγινε με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση. Δεν είναι πίνακας προσληφθέντων. Για να γίνει η πρόσληψη τα στοιχεία αυτά θα ελεγχθούν, και όσοι υπογράψουν σύμβαση θα υπογράψουν και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν άλλη απασχόληση.

• Η αναφορά σε «λάθη» αφορά ακριβώς αυτή την πιθανότητα, να έχουν δοθεί λανθασμένα ή ανακριβή στοιχεία από όσους έχουν υποβάλει αίτηση πρόσληψης.

• Έχουν διαπιστωθεί αντίθετες περιπτώσεις, ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι οποίοι έχουν λησμονήσει να αναφέρουν στοιχεία όπως η προϋπηρεσία ή το πτυχίο, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει λιγότερα μόρια από όσα δικαιούνται. Και σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα επανόρθωσης.

Παρά την πίεση του χρόνου για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επελέγη μια διαδικασία που αποκλείει κάθε δυνατότητα χαριστικών προσλήψεων πάσης φύσεως «ημετέρων». Δεν έγινε ούτε ήταν δυνατόν να γίνει το παραμικρό «ρουσφέτι», το παραμικρό «μαγείρεμα». Για το λόγο αυτόν άλλωστε δόθηκαν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ελέγξουν τη μοριοδότησή τους. Αυτονοήτως ελέγχονται και όλες οι καταγγελίες για διπλή εργασία, ψευδή στοιχεία ή δικαστικές εκκρεμότητες.

Είναι προφανές πως όταν από 2.900 εργαζομένους προσλαμβάνονται λιγότεροι από 600, πολλοί άξιοι θα βρεθούν εκτός, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα προσληφθούν άτομα με λιγότερα προσόντα λόγω του συνυπολογισμού κοινωνικών κριτηρίων.

Αυτά τα προβλήματα δεν θα υπήρχαν αν μπορούσε να γίνει η εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκεύης, οπότε και θα προσλαμβάνονταν 2.000 εργαζόμενοι οι οποίοι σήμερα είναι όμηροι της τυφλής κινητοποίησης της ΠΟΣΠΕΡΤ. Να ληφθεί, δε, υπόψη ότι 1800 εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ υπέβαλαν αίτηση πρόσληψης στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια του ΑΣΕΠ που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για την επιλογή ορισμένων ειδικοτήτων, όπως των καλλιτεχνών ή των δημοσιογράφων. Με αυτή την έννοια η επεξεργασία ενός πραγματικά αξιοκρατικού τρόπου πρόσληψης γι’ αυτές τις περιπτώσεις —κάτι χωρίς προηγούμενο για την ελληνική πραγματικότητα— αποτελεί και μια από τις μεγάλες προκλήσεις για τον νέο Δημόσιο Τηλεοπτικό Φορέα (ΝΕΡΙΤ) που πρόκειται να συγκροτηθεί.

Π. Καψής»

Keywords
Τυχαία Θέματα