Τη Δευτέρα 4 δισ. ευρώ στα ταμεία

Του Βαγγέλη Δουράκη

Έτσι, το γερμανικό Κοινοβούλιο με δεδομένο ότι η Αθήνα θα κλείσει τα επόμενα 24ωρα και το …τελευταίο προαπαιτούμενο, την Δευτέρα θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης!

Ήδη το Euro Working Group άναψε το «πράσινο φως» για δόση 4 δισ. ευρώ, που αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα

της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, το Euro Working Group έκρινε ότι η Ελλάδα πληροί τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα.

Το τελευταίο κριτήριο αφορά στη διαδικασία της κινητικότητας και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που καταθέτει, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ, κατανέμεται σε 2,5 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και σε 1,5 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Στις 29 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης (ύψους 1,8 δισ. ευρώ) που αναλογεί στο Διεθνές Ταμείο.

Η Έκθεση της τρόικα πάντως που δημοσιοποιείται σήμερα κινείται στην λογική του «καρότου και του μαστιγίου»: Από την μια μιλά για μια «συνολική, αν και συχνά με βραδείς ρυθμούς, πρόοδο υπό το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής» και από την άλλη επισημαίνει ότι «αρκετές σημαντικές ενέργειες έχουν καθυστερήσει».

Μέτωπα που πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες είναι εκείνα της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, βελτιώσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, της ενέργειας και της δικαιοσύνης. Το ίδιο αφορά και τις τιμές στην αγορά που πρέπει να συμπιεστούν.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση «τα σημάδια από τους οικονομικούς δείκτες είναι μπερδεμένα». Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η εντεινόμενη ύφεση και στα θετικά «η βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδα… υποδηλώνοντας λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης».

Επισημαίνει ακόμη πως αφού «ελήφθησαν τα μέτρα τον Μάιο για την αποφυγή της εμφάνισης ενός δημοσιονομικού κοινού για το 2013 και το 2014, η αποστολή αναγνώρισε ελλείψεις που απειλούσαν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, της τάξης σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ για κάθε έτος».

Ελλείψεις εμφανίστηκαν στους ακόλουθους τομείς:

- Πρώτον, το ανανεωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα αντανακλά υπερβάσεις δαπανών στον κεντρικό ταμείο υγειονομικής περίθαλψης ΕΟΠΠΥ στον τομέα των διαγνωστικών και των ιδιωτικών κλινικών.

- Δεύτερον, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των λογαριασμών φόρου ακίνητης περιουσίας αναμένεται να οδηγήσει σε υστέρηση των εσόδων το 2013, διότι η είσπραξη των φόρων θα μετατοπιστεί εν μέρει μετά την προβλεπόμενη περίοδο του 2013.

- Τρίτον, η απόδοση ορισμένων μέτρων, κυρίως στον τομέα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, συμβάλλοντας έτσι στο κενό.

- Τέλος, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην εφαρμόσει ορισμένα από τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί για το 2014, δηλαδή την ειδική αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τις ένοπλες δυνάμεις.

Η έκθεση αναφέρει πως «οι αρχές έχουν προωθήσει προς έγκριση κατά τη διάρκεια του Ιουλίου τα αναγκαία μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013-14, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014».

Τονίζει πάντως ότι «οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2013-14 εξακολουθούν να υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα