ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Για την προτελευταία του μέρα, το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE έχει φυλάξει μερικά από τα πιο δυνατά του χαρτιά και τις πλέον περιζήτητες ταινίες του, για μια δυνατή δόση σινεμά και παράλληλων εκδηλώσεων.

Της Χαράς Ιωάννου

Η μέρα θα κλείσει, όπως κάθε χρονιά, με την απονομή των βραβείων πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών – σκηνοθέτη, άνδρα ηθοποιού και γυναίκας ηθοποιού – στον κινηματογράφο Δαναό,

την οποία θα ακολουθήσει μια προβολή-έκπληξη. Θα ξεκινήσει, όμως, με παρόμοιο τρόπο: στις 11:00, στον ημιώροφο του βιβλιοπωλείου Ιανός μετά την ανοιχτή συζήτηση για τις ελληνικές μικρού μήκους, με τη συμμετοχή του Γιώργου Ζώη, της Ελίνας Ψύκου και όλων των σκηνοθετών που πήραν μέρος στο νέο μας διαγωνιστικό τμήμα, θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μεγάλων νικητών.

Στο ενδιάμεσο από το φεστιβάλ θα παρελάσουν μεγάλοι σκηνοθέτες, κανίβαλοι υπνοβάτες, μέλη θρησκευτικής αίρεσης, μπίτνικς της δεκαετίας του 50, διαχρονικοί μουσικοί, σύγχρονοι εραστές και οι ιστορίες τους!

Έχασε την οικογένειά του από τους Ναζί. Δολοφόνησαν την έγκυο γυναίκα του. Τον κατηγόρησαν για βιασμό ανηλίκου. Και αυτός σκηνοθέτησε τα «Τσάιναταουν», «Το Μωρό της Ρόζμαρι» και έγινε ένας από τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτες του πλανήτη. Στο «Roman Polanski: A Film Memoir» (18:30, Δαναός 1), ο μεγάλος Πολωνός σκηνοθέτης Ρόμαν Πολάνσκι κάνει μια αναδρομή στη πολυτάραχη ζωή και την κορυφαία καριέρα του, μέσα από μια ειλικρινέστατη προσωπική συνέντευξη που δεν φοβάται να αγγίξει όλες τις αμφιλεγόμενες πτυχές της πορείας του μέχρι τώρα.

Μετά την προβολή-έκπληξη, έρχεται η σειρά ενός υπνοβάτη κανίβαλου και άλλη μία από τις αγαπημένες σας μεταμεσονύκτιες προβολές: «Έντι, ο Υπνοβάτης Κανίβαλος» (23:15, Δαναός 1) και η ιστορία ενός διάσημου ζωγράφου που βρίσκει την έμπνευσή του στο πρόσωπο του καλοκάγαθου Έντι, ο οποίος μεταμορφώνεται σε αιμοσταγή κανίβαλο όταν υπνοβατεί! Μια ακραία σάτιρα για τις σκοτεινές πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, γεμάτη κατάμαυρο χιούμορ, ευρηματικά κωμικά γκαγκ και απολαυστικές εκρήξεις σπλάτερ.

Η καλλιτεχνική δημιουργία βρίσκεται στο επίκεντρο και του ντοκιμαντέρ «Τα Ταξίδια του Νιλ Γιανγκ» (18:00, Odeon Όπερα 1), το οποίο και ολοκληρώνει την τριλογία του Τζόναθαν Ντέμι για τον Αμερικανό θρύλο της ροκ. Ο Γιανγκ επιστρέφει για μια σόλο εμφάνιση στο Τορόντο, την πόλη που γεννήθηκε, και η ταινία είναι το χρονικό της συναυλίας αυτής, ένα μοναδικό live στο οποίο ακούγονται από το κλασικό «After the Gold Rush» μέχρι το στοιχειωτικό «Ohio», αλλά και το χρονικό ενός road trip με αφηγητή τον ίδιο τον τραγουδοποιό. Σερβιριστείτε λοιπόν με λίγο αλκοόλ καθώς πρόκειται να βρεθείτε σε απόσταση αναπνοής από έναν καλλιτέχνη που – μέσα από τραγούδια και διηγήσεις – έχει σκοπό να σας εξομολογηθεί τα πάντα.

Με το «On the Road» ο Βάλτερ Σάλες εκπληρώνει το όνειρο πολλών σκηνοθετών να μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομώνυμο εμβληματικό βιβλίο του Τζακ Κέρουακ που έχει σημαδέψει γενιές και γενιές με την ανέμελ

Keywords
Τυχαία Θέματα