ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Το πρώτο μήνυμα στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αναμένεται να στείλει σήμερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ, έρχεται στη χώρα μας στις 13.00 και στις 17.30 θα συναντηθεί με τον Αντ. Σαμαρά,

στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά θα γίνουν επίσημες δηλώσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup θα μεταβεί αμέσως στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ο κ. Σαμαράς θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Με το κλίμα, στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία να εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες αισθητά βελτιωμένο, όχι βέβαια σε επίπεδο ουσίας, αλλά τουλάχιστον επικοινωνίας, ο επικεφαλής του Eurogroup αναμένεται στην Ελλάδα ως «σύμμαχος» παρ’ ότι ο κ. Γιούνκερ έχει ξεκάθαρα μιλήσει για τεχνικά δυνατή και διαχειρίσιμη έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κατά την απογευματινή συνάντηση θα συζητηθούν σχεδόν όλα. Πρωτίστως τα σκληρά αλλά «αναγκαία και προβλεπόμενα» μέτρα που έχει αποφασίσει να λάβει η κυβέρνηση, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, οι διαρθρωτικές αλλαγές, και βέβαια το αίτημα της χώρας μας για επιμήκυνση   του προγράμματος δανεισμού κατά δύο χρόνια.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι άλλος, από το να μεταφερθεί το μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου. Αντίστοιχη άλλωστε είναι η επιδίωξη και για τις επόμενες συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανική εφημερίδα Bild, λίγα 24ωρα πριν από τις συναντήσεις του με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ότι το μόνο που θέλει η Ελλάδα είναι «λίγος αέρας να ανασάνουμε για να τρέξει η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα». Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι εάν τελικά δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, αυτό θα τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Και συμπληρώνει με νόημα πως: «περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα»

Keywords
Τυχαία Θέματα