Τι προσδοκά ο Σαμαράς από τον Ομπάμα

08:19 5/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Τη στήριξη των ΗΠΑ, και δι αυτών του ΔΝΤ, στην κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και το πρόγραμμα, που αναμένεται να ανοίξει από το φθινόπωρο, διεκδικεί ο Αντώνης Σαμαράς που, την Πέμπτη, θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου προκειμένου να συναντήσει τον Μπάρακ Ομπάμα.

Παρά το χαρακτηρισμό της

συνάντησης ως «εργασίας», η Αθήνα προσδοκά πολλά τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, τόσο κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και κατά τις συναντήσεις που θα έχει με πολιτικά και οικονομικά στελέχη, είναι να επαναφέρει την Ελλάδα στον πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο, να δώσει εικόνα σταθερότητας και, έτσι, να διεκδικήσει όχι μόνον πολιτική στήριξη αλλά και επενδύσεις.

Πολιτικά, η Ελλάδα – παρά την κρίση μου τη μαστίζει – αποδεικνύεται παράγοντας σταθερότητας σε μία περιοχή με μικρές ή μεγάλες εστίες έντασης (Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος κ.α.). Παράλληλα, παραμένει, παρά τις περικοπές, ένα από τα πιο ενεργά μέλη του ΝΑΤΟ ενώ η βάση της Σούδας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, δεδομένων όσων συμβαίνουν στην περιοχή. Η υπογραφή δε της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ και οι ενδείξεις κοιτασμάτων στα ελληνικά ύδατα φέρνουν, εκ των πραγμάτων, την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθιστώντας την σημαντικό παίκτη για την Ουάσιγκτον.

Οικονομικά, και πέραν των αγωγών και των υδρογονανθράκων, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πύλη εισόδου για την Ε.Ε. Και – παρά τις δυσκολίες – υλοποιεί ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αυτά αναμένεται, λίγο ως πολύ, να επισημάνει ο Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος πάλι περιμένει από την Ουάσιγκτον να ρίξει το βάρος της προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, δηλαδή του Βερολίνου. Οι ΗΠΑ, όπως φάνηκε και κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Τζ Λιού στην Αθήνα, επιμένουν στην ανάγκη χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής, όχι όμως και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, και η Αθήνα θέλει αυτή η στήριξη να λάβει σάρκα και οστά.

Από εκεί και πέρα, και μόνον η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα ενδεχομένως να αρκεί για να δώσει κάποιες ανάσες στην κυβέρνηση που δοκιμάζεται από τον όγκο των προαπαιτούμενων για τη δόση. «Η πρόσκληση Ομπάμα είναι πολύ σημαντική, ειδικά από τη στιγμή που ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη αναμένουν να οριστεί ραντεβού» σημειώνουν, χαρακτηριστικά, συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Μένει αυτό να το συνειδητοποιήσουν και οι δυσφορούντες βουλευτές της ΝΔ…

Keywords
Τυχαία Θέματα