Τι προβλέπουν τα σχέδια για τη φορολογία εισοδήματος και τα ακίνητα

Ταυτόχρονα τα στελέχη της τρόικας ενημερώθηκαν για τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος καθώς και για τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών. Πάντως και σε ότι αφορά στο θέμα της μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να γίνει δεκτό το μέτρο αυτό. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη που να δείχνει ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί.

Όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων η πρόταση που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών

προβλέπει:

1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

2. Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

3. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

4. Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, πρόσοψη κ.λ.π. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 32 ευρώ το τετραγωνικό για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.

5. Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατʼ επάγγελμα αγρότες, αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 (ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα. Στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται, ο φόρος θα διπλασιάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι κατʼ επάγγελμα αγρότες είναι περίπου 330.000 και οι 280.000 εξ αυτών έχουν έως και 50 στρέμματα. Γιʼ αυτούς θα εφαρμοσθούν συντελεστές απομείωσης για να μειωθεί η επιβάρυνση.

Ο νέος φορολογικό νόμος που αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή και παρουσιάστηκε στους πιστωτές μας προβλέπει:

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα συντάσσει ετήσια φορολογική δήλωση στο έντυπο που ορίζει η φορολογική διοίκηση και υποβάλει την ετήσια φορολογική δήλωσή του πριν από την 1η Απριλίου του επόμενου φορολογικού έτους.

2. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης:

- φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου στην πηγή και

- φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από επενδύσεις το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.

3. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πλέον, δεν θα γίνεται με τον μαθηματικό τύπο, αλλά με ποσοστό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

4. Καθορίζονται οι δαπάνες που εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις, καθώς και αυτές που δεν αναγνωρίζονται από την εφορία.

Τέλος ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών μεταξύ άλλων προβλέπει:

1. Την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλό τζίρο. Η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθέτησε την πρόταση του ΔΝΤ και το ποσό της απαλλαγής προσδιορίζεται μέχρι τις 10.000 ευρώ

2.Υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων στον ΦΠΑ.

3. Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων, και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.

4. Διαδικασία για τη διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.

5. Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

6. Αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

Keywords
Τυχαία Θέματα