ΤΟ …ΜΠΛΕΞΙΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Η ΤτΕ προειδοποίησε ότι τυχών υποχρεωτική καταβολή της απόδοσης των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου θα οδηγούσε σε ακύρωση των προνομιούχων μετοχών ύψους 4 δισ. ευρώ.

Από τον περασμένο Αύγουστο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τον κίνδυνο ακύρωσης των προνομιούχων μετοχών στην περίπτωση που υποχρεώσει τις τράπεζες να καταβάλουν μέρισμα –

τόκο.

Σε επιστολή της ΤτΕ που απεστάλη στα τέλη Αυγούστου μα αφορμή τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους βάσει της οποίας καθίσταται υποχρεωτική η καταβολή της απόδοσης των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου υπογραμμίζονταν ότι τυχών υιοθέτηση της άποψης για υποχρεωτική καταβολή τόκου θα οδηγούσε σε αποχαρακτηρισμό των προνομιούχων μετοχών από μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και μεταφορά του σχετικού ποσού στο λογαριασμό υποχρεώσεις. Σύμφωνα με την νομοθεσία καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αποδίδει απόδοση στους μετόχους αν δεν είναι κερδοφόρα η χρήση.  Η καταβολή των 555 εκατ. ευρώ θα χαρακτηρίζονταν ως τόκος και τα 4 δισ. είναι δάνειο και συνεπώς δεν μπορούν να προσμετρηθούν στα εποπτικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ετσι, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί από το δάνειο της τρόικας γι’ αυτό τον σκοπό δεν επαρκούν.

Δηλαδή, η κυβέρνηση λαμβάνοντας τόκο 550 εκατ. ευρώ θα έπρεπε την επόμενη ημέρα να βάλει στις τράπεζες 4 δισ. ευρώ σε κεφάλαια για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής τους επάρκειας ώστε να θεωρούνται βιώσιμες και να μπορούν να αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το  Υπουργείο Οικονομικών, έκανε αποδεκτή την Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο ετήσια σταθερή απόδοση των προνομιούχων μετοχών, που εκδίδονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμων τραπεζικών εταιρειών και αναλαμβάνονται από το Δημόσιο, σε ποσοστό 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Υπουργείου, με την αποδοχή της γνωμοδότησης επιβεβαιώνεται η υποχρέωση καταβολής στο Δημόσιο Ταμείο των σχετικών χρηματικών ποσών από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποχαρακτηρισμού των προνομιούχων μετοχών από κεφάλαιο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών πρότεινε το ποσό των τόκων των προνομιούχων ύψους 550 εκατ. ευρώ να δοθεί μέσω άλλης οδού είτε με την αύξηση της εισφοράς που καταβάλλουν οι τράπεζες για την λήψη εγγυήσεων από το δημόσιο είτε μέσω της επιβολής φόρου στις τραπεζικές εργασίες.

Αργά χθες το βράδυ σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών κυβέρνηση – τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία για την είσπραξη των 550 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστός ο τρόπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα