Το δέρμα του ταξιδιώτη

Το δέρμα μας αποτελείται από διάφορες στοιβάδες καθεμία από τις οποίες εκτελεί διαφορετική λειτουργία.

Καλύπτεται από ένα μείγμα ιδρώτα και λίπους σχηματίζοντας ένα υδρολιπιδικό φιλμ, το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και δίνει στο δέρμα βελούδινη όψη. Χάρη στα αιμοφόρα αγγεία τα οποία αρδεύουν το δέρμα και στην έκκριση ιδρώτα, η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σταθερή. Το δέρμα λειτουργεί ως θερμορυθμιστικό όργανο. Όταν αισθανόμαστε κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συσπώνται για να εμποδίσουν την απώλεια θερμοκρασίας.

Όταν αισθανόμαστε ζέστη, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο : η ροή του αίματος αυξάνεται και παράγεται ιδρώτας για να μειωθεί η θερμοκρασία στην επιφάνεια του δέρματος. Η βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη και εξέλιξη των οστών, δομείται στην επιδερμίδα με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Για να μάθουμε τι χρειάζεται το δέρμα μας στη διάρκεια ενός ταξιδιού ρωτήσαμε την δερματολόγο κ. Τ. Βλαδένη :

Το δέρμα ενός ταξιδιώτη είναι εκτεθειμένο σε συνθήκες οι οποίες διαφέρουν από τις συνηθισμένες. Τα προβλήματα ξεκινούν από τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται ανά περίσταση. Εάν πρόκειται για αεροσκάφος, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι η θερμοκρασία και η υγρασία θα είναι διαφορετικές από τις συνήθεις, του εδάφους.

Ένα πολυήμερο ταξίδι με αεροσκάφος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα, κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη, για όσους έχουν ιστορικό και υποφέρουν από εντοπισμένες δερματίτιδες ή αλλεργίες στην γύρη, στο τρίχωμα των ζώων ή στα ακάρεα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξηθεί από την υψηλή θερμοκρασία στις δερματικές πτυχές, λόγω της πολύωρης ακινησίας που επιβάλει ένα μεγάλο ταξίδι. Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, οι συμβουλές είναι απλές. Το δέρμα πρέπει να είναι ενυδατωμένο πριν την έναρξη του ταξιδιού. Ένα δροσερό ντους και η επάλειψη με μια ενυδατική κρέμα είναι αρκετά. Ας φροντίσουμε να εφοδιαστούμε με βαμβακερό ρουχισμό τότε θα προλάβουμε ερεθισμούς και έντονη φαγούρα.

Για τους τουρίστες με προορισμό ηλιόλουστα και παραθαλάσσια μέρη είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας πάνω από 30 και ενυδατικής κρέμας καθώς επίσης και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας. Ωστόσο η πρόληψη δεν σταματά εδώ. Η άμμος, η βλάστηση και η θάλασσα είναι μέρη, όπου παραμονεύουν μικρά ζωύφια. Η βαλίτσα μας θα πρέπει να εφοδιασθεί με κάποια ανάλογη προστασία, όπως ένα εντομοαπωθητικό.

Τσιμπήματα εντόμων, ηλιακά εγκαύματα και πολύμορφο ηλιακό ερύθημα (αλλεργική αντίδραση στον ήλιο) είναι οι πιο συχνές αναπάντεχες επιπλοκές.

Κορτιζονούχες αλοιφές, αντισταμινικά και χάπια κορτιζόνης μπορούν να λύσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Ας ‘‘φορτώσουμε’’ λοιπόν τις βαλίτσες μας με όλα τα απαραίτητα προϊόντα που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τέτοια προβλήματα στο δέρμα μας και να το διατηρήσουμε υγιές κατά τη διάρκεια των διακοπών και μετά το τέλος αυτών.

Οδηγίες που πρέπει να ακολουθείτε :

- Να αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ 11.00 π.μ.-15.00 μ.μ.

- Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι λιγότερο έντονη σε μια συννεφιασμένη μέρα. Πάνω από 80% διεισδύει στο δέρμα.

- Χρήση ειδικών γυαλιών ήλιου για προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

- Χρήση (όσο συχνότερα είναι δυνατό) ειδικού αντηλιακού.

- Αποφυγή χρήσης λοσιόν τεχνικού μαυρίσματος.

Η Dr. Τάνια Βλαδένη είναι Ιατρός Δερματολόγος – Υγιειονολόγος-Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομ. ‘’ΥΓΕΙΑ’’

Keywords
Τυχαία Θέματα