ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΦΟΡΟ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ, ΔΗΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ

Η Νέα Δημοκρατία, προεκλογικά, υποστήριζε ότι η φορολογία είναι εξοντωτική και χρειάζεται να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές προκειμένου να έλθουν επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη. Έφερνε μάλιστα ως παράδειγμα άλλες χώρες με συντελεστή 10% και υπεσχέθη πως όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα ψηφίσει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο, απλό και σύγχρονο. Υποτίθεται ότι είχε επεξεργαστεί την πρόταση και την είχε παρουσιάσει στο Ζάππειο 2 ή 3 δεν θυμάμαι ακριβώς. Η πρόταση

ήταν ελκυστική και έγινε, ως ήταν φυσικό, ασμένως δεκτή -ποιός δεν θέλει ένα δίκαιο, απλό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα.

Έγιναν οι εκλογές, η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση και ενώ είπαν ότι μέχρι τον Αύγουστο, άντε το Σεπτέμβρη, θα είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο έχουμε φτάσει παραμονές Χριστουγέννων και ακόμη τίποτε. Μάλιστα κάποιες εξαγγελίες που έγιναν, από το υπουργείο Οικονομικών, ήταν προδήλως τόσο άδικες και απαράδεκτες που απεσύρθησαν πάραυτα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τις αποδοκιμάζει. Τώρα λέγεται ότι θα υπάρξουν νέες επεξεργασίες. Βεβαίως υπάρχει η δέσμευση έναντι της τρόικας για εξεύρεση 3 δις και περιλαμβάνεται στα μέτρα των 13,5 δις που έχουν ψηφιστεί.

Αναρωτιέται  λοιπόν κάποιος, και ευλόγως, πως θα προλάβουν σε 10 μήνες να κάνουν αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν σε έξι μήνες; Ελπίζω, να μην καταλήξουν σε κάποια εμβαλωματική λύση, όπως συνήθως. Να ψηφίσουν δηλαδή δύο-τρεις φορολογικές διατάξεις και να αφήσουν για αργότερα, ας πούμε τον Ιούνιο, τον δίκαιο, απλό και σύγχρονο φορολογικό νόμο. Το ελπίζω αν και δεν το πιστεύω. Φοβούμαι ότι και αυτή η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πεπατημένη δεκαετιών.

Τι είναι όμως δίκαιο, απλό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα; Είναι να φορολογούνται όλοι οι πολίτες το ίδιο ανάλογα με το εισόδημά τους και όχι σύμφωνα με την κατηγορία στην οποίαν ανήκουν. Ένας μισθωτός που έχει εισόδημα 20.000 θα πρέπει να φορολογείται το ίδιο με έναν δικηγόρο, γιατρό, δημοσιογράφο, ελεύθερο, επαγγελματία ή εταιρεία που έχει τα ίδιο εισόδημα. Το ίδιο κριτήριο θα πρέπει να ισχύει και για κάποιον που παίρνει 50.000, 100.000 ή ένα εκατομμύριο. Ένα κλιμάκιο φόρου για όλους. Θα είναι 15, 25, 35, 40% ας το επιλέξουν.

Ο κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού. Να μην πληρώνει δηλαδή ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος που παίρνει 25.000 φόρο 11.250 και ο ελεύθερος επαγγελματίας με 25.000 να πληρώνει 7.500. Δεν μπορεί να αδικείται κάποιος επειδή είναι στο ΙΚΑ και κάποιος που είναι ελεύθερος επαγγελματίας να ευνοείται, επειδή έχει μπλοκάκι ή επειδή θα βάλει διάφορα έξοδα στην εταιρεία του, κάτι που ένας μισθωτός δεν μπορεί να το κάνει.

Αν θεσπιστούν διαφορετικά κριτήρια -ο μισθωτός 45%, ο ελεύθερος επαγγελματίας 35%, άλλη κατηγορία 30%- ο πρώτος, μετά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα την πληρώσει θα είναι το ΙΚΑ. Θα προτιμήσουν όλοι να γραφτούν στον ΟΑΕΕ. Να πληρώνουν 300 ευρώ το μήνα, αντί να έχουν τριπλάσιες εισφορές (εργαζόμενος και εργοδότης) στο ΙΚΑ. Θα κυκλοφορούν όλοι με ένα μπλοκάκι στο χέ

Keywords
Τυχαία Θέματα