ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποσχέθηκε σήμερα μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι καταρτίζονται και θα υποβληθούν το φθινόπωρο προτάσεις σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, ενώ ζήτησε παράλληλα περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Μπαρόζο έδωσε τη συγκεκριμένη υπόσχεση μια ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι η ένωση αυτή μπορεί να έχει τεθεί σε ισχύ, χωρίς τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, το 2013. «Το φθινόπωρο, η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει τις θεμελιώδεις προτάσεις της για τον αποτελεσματικότερο

έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων με πιο ολοκληρωμένο τρόπο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Μπαρόζο στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το σχέδιο της τραπεζικής που υποστηρίζει η Επιτροπή βασίζεται σε τρεις πυλώνες: μια ενισχυμένη επιτήρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, μια κοινή εγγυοδοσία για τις τραπεζικές καταθέσεις και έναν κοινό μηχανισμό επίλυσης διαφορών και κρίσεων στον τραπεζικό τομέα.

Σε προτάσεις του που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Financial Times» ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός οργανισμού ελέγχου των τραπεζών και των συναλλαγών σε διεθνικό επίπεδο στην Ευρώπη, και της θέσπισης μιας τραπεζικής ένωσης το 2013. Επίσης είπε ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να παραμείνουν εκτός της τραπεζικής αυτής ένωσης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν εμποδίσει τη θέσπισή της.

Τασσόμενος στην ομιλία του στο Στρασβούργο υπέρ μιας «τραπεζικής ένωσης και μιας δημοσιονομικής ένωσης», ο Μπαρόζο υποστήριξε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως είναι «βασικό να συνεχιστεί η διαδικασία με όλα τα κράτη» μέλη της Ε.Ε.

Περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε σήμερα περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε μία «κρίσιμη στιγμή» και ενεκάλεσε εκείνες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακόμη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση… Έχουμε μπροστά μας ένα συστημικό πρόβλημα, πρέπει να έχουμε μία πορεία και να την διατηρήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν ξέρω εάν ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος γίνεται κατανοητός από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας επανέλαβε ότι η χώρα «πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπό τον όρο ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Keywords
Τυχαία Θέματα