Το γερμανικό come back του Αντώνη

Δεν έχουν περάσει περισσότεροι από 18 μήνες, όταν σε μία Σύνοδο του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες η Άγκελα Μέρκελ, συνεπικουρούμενη από αρκετούς ακόμη ευρωπαίους, ρωτούσε τον Αντώνη Σαμαρά «μα τί θέλετε επιτέλους;». Ήταν η περίοδος που ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν το «αντιμνημονιακό, μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», η εποχή που οι στενοί του συνεργάτες

σημείωναν προς τους δημοσιογράφους πώς «τουλάχιστον βρήκαμε συμπαραστάτη τον Ιρλανδό και τον Ούγγρο Πρωθυπουργό».

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο κ. Σαμαράς στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, διαβεβαίωσε μέσω επιστολής του εταίρους για τις προθέσεις του, διέγραψε τον 1/4 του κόμματος του μετά την ψηφοφορία για το δεύτερο μνημόνιο. Και έγινε Πρωθυπουργός.

Από την πρώτη στιγμή, ο σχεδιασμός ήταν η αποκατάσταση των σχέσεων με το Βερολίνο. Ο Σαμαράς επέλεξε την Καγκελαρία για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρωθυπουργός και συναντήθηκε με την Άγκελα Μέρκελ. Εκείνη ανταπέδωσε λίγους μήνες αργότερα ενώ, την ίδια περίοδο, ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές της Ελλάδας στη Γερμανία προχωρούσαν σε μεγαλειώδεις αναδιπλώσεις και σειρά κολακευτικών σχολίων για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χ. Ζεεχόφερ.

Και σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που απηχεί τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας αλλά και τις απόψεις της κεντροδεξιάς στη χώρα, ανακηρύσσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως Ευρωπαίο πολιτικό της χρονιάς, συνοδεύοντας μάλιστα το σχετικό δημοσίευμα με άρθρο του κ. Χανς Ντίντριχ Γκένσερ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνουν, όπως όλα δείχνουν, στον γερμανικό παράγοντα. Η προχθεσινή ομιλία του Αντ. Σαμαρά στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ δεν ήταν τυχαία. Όπως και οι πληροφορίες που θέλουν το πρώτο ταξίδι της νέας χρονιάς να έχει και πάλι ως προορισμό τη χώρα της κας Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα